Ирис, перуника- прекрасен цвят

ирис
Лилав ирис
Дамско сърце

Красотата на това цвете – ирис прави градината да изглежда невероятна заедно с цъфналите лалета и божури през месец май.

Чаровният ирис или перуниката е представител на семейство перуникови, където съществуват над 200 вида растения, които имат невероятни цветове. Подземната част на тези растения може да бъде месесто коренище или луковици.

В нашата страна най- широко разпространение имат сортове ирис от вида Iris germanica. Красивите цветове могат да бъдат обагрени в различни цветове-  бледо лилаво, бяло, розово, кремаво, жълто. По-рядко се срещат и растения с цветове във вишнево и млечно кафяво.

Височината на различните видове ирис е различна, като някои могат да достигнат до 80 – 100 см. Други, предимно луковични са ниско растящи- около 30 см.

Цъфтежът е през втората половина на Април до началото на юни, като цветовете не са много трайни. Но за сметка на това пък са изключително красиви и величествени.

Обикновено се отглеждат като композиция от различно цъфтящи видове ирис, но може да се засаждат и като бордюр покрай пътеки, огради или алпинеуми.

Чудесно изглеждат като група и цветен акцент върху красива морава. Размножаването става обикновено чрез разделяне на месестото коренище през есента или рано напролет.

Коренището се изрязва или разчупва на отделни сегменти и се засяват веднага на не много голяма дълбочина.

При засаждането трябва да се остави разстояние между отделните растения поне 30/30 см, защото коренището бързо нараства и израства нов ирис.

Растенията са студоустойчиви и не са капризни при отглеждането. Имат нужда от повече светлина и топлина. Затова се засяват на слънчево място върху песъчлива и отцедлива неутрална или алкална почва. Коренищата са… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *