неделя , септември 19 2021
Препоръчани

Орехови френски макарони – моята рецепта

орехови френски макарони
Топящи се орехови френски макарони

Знам, че повечето от вас може да не приемат моите орехови френски макарони, но те са факт и са страхотни на вкус.

Обичам да правя опити в кухнята и рядко ми се случва да не успея да приготвя това което съм си наумила. Опита, който имам като кулинар ми дава криле и така стъпка по стъпка правя моите успешни рецепти, като тези орехови френски макарони без бадемово брашно. Мисля, че моята рецепта за тях по нищо не отстъпва на макароните с бадемово брашно.

Тези, които се занимават със сладкарство знаят, че орехите са с по-високо съдържание на мазнини, от бадемите и съответно по-трудно се работи с мазното орехово брашно. То става лепкаво и на гранули при опит да се смели фино.

Замислих се какво би предотвратило сбиването му и да попие мазнината от смлените орехи. И… да, има какво да се добави, да поеме от мазнината и да се направят тези уникални сладки. В тази рецепта споделям с вас как направих тези френски макарони без бадемово брашно.

Тук е мястото където ще кажа нещо което ще си помислите, че няма връзка с тази рецепта, но това съвсем не е така. Не харесвам кекс, в който има нишесте, не харесвам никакъв блат, в който то присъства, защото придава сухота на тестото.

Това ме наведе на мисълта, че ако добавя нишесте в сместа, то ще попие от мазнината на орехите. Трябваше само да намеря точното съотношение на ядки и нишесте. 🙂 Тези, които правят макарони може би са забелязали, че когато добавят в сместа какао, макароните стават с различна структура, то също поема от мазнината.

орехови френски макарони с крем

Няма да изпадам повече в ненужни за вас мои заключения и ви пиша необходимите продукти за орехови френски макарони:

90 г “остарели” белтъци на 2-3 дена престояли в хладилник (това са белтъци от 3 малки яйца, но задължително претеглете на везна), 150 г орехови ядки, 50 г тиквени семки, 200 г пудра захар, 40 г кристална захар, щипка сол и 20 г натурално царевично нишесте. По желание може да добавите сладкарска боя за оцветяване (аз съм добавила 2 капки червена боя).

Приготвяне на орехови френски макарони:

Извадете от от хладилника белтъците и ги оставете за един час на стайна температура да се затоплят.  Най-добре е да се разбиват в метална или стъклена купа.

Смелете тиквените семки в чопър или блендер не много фино. Направете същото и с ореховите ядки. Смесете двата вида получено брашно заедно с нишестето и върнете обратно в блендера. Смелете още веднъж, за да получите по-фино брашно.  Пресейте през сито и отмерете 110 гр. от пресятото брашно. Смесете с пудрата захар и разбъркайте.

Разбийте с миксер белтъците като към тях сте добавили 40 гр. кристална захар и щипката сол. Разбивате докато белтъците станат плътни, лъскави и с меки връхчета. Като обърнете купата не бива сместа да пада.

Разбиването трае между 8-10 минути на максимални обороти на миксера. За неопитните това може да е ориентир. Ако ще оцветявате сместа, боята добавете към белтъците и разбъркайте 2-3 пъти. Сухите съставки се добавят към белтъците на 3-4 пъти като ги пресявате директно над белтъците. След всяко добавяне  разбърквате за кратко (4-5 разбърквания).

Когато сте смесили белтъците с ореховото брашно разбърквате сместа между 55-60 пъти като загребвате от средата, обръщате и изтегляте към края.

Сместа за тези орехови френски макарони трябва да е умерено гъста и лъскава, но не и течна.

Предварително на хартия за печене си очертайте окръжности с диаметър 3.5-4 см. Сложете листа хартия в тавата и с помощта на пош с гладък накрайник разпределете сместа в очертаните кръгове. Потупайте с длан тавата отдолу за да излязат … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2 )

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

3 Коментари

  1. Чудесни орехови френски макарони! Точно спазих рецептата и се получи! Браво на авторката!

  2. Здравей Рали,
    Искам непременно да направя твоите френски, но не разбрах, защо отделяш 110 гр от ореховото брашно след като то е станало 220гр /150+50+20/

    • Смилат се 150 гр. орехови ядки и 50 гр. тиквени семки. Два пъти се пресяват и тогава се взима най-финото брашно което трябва да е 110 гр. Прочети отново рецептата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *