Осветителни тела в жилището

осветителни тела
осветителни тела за дома

Когато купуваме осветителни тела за жилището си, рядко се съобразяваме с някои основни изисквания за осветлението на помещенията.

Всички видове осветителни тела имат различна мощност и предназначение. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, трябва да изберете и видовете осветителни тела. Съществуват три основни вида осветление. Първият е „директно“ осветяване, като при него светлината е насочена към определен участък с помощта на рефлектор (отражател) и е добре да се използва, когато искате да акцентирате върху картина, пано, участък с декорация върху стената или ниша. Този вид осветителни тела също така се използват и като осветление върху работната маса за извършване на определена дейност- четене на книга, запояване, ремонти и други.

Следващият вид осветление е „индиректно“. В този случай не се вижда пряко източника на светлина, а помещението се осветява от отразената светлина от стените и тавана. При него светлината е мека, но не е икономично използването му, защото има голям процент от загуба на светлина.

Най- често използваният вид осветление е смесеното, или така нареченото „дифузно“ осветление. При тези осветителни тела се вижда източника на светлина, но за да не заслепява се поставят стъклени или пластмасови глобуси, които са матирани или стъкла с орнаменти, които тушират заслепяването.

Друг много важен фактор за светлината в помещението е цветът на стените и тавана. Независимо от това какви осветителни тела ще изберете, ако стените са боядисани в тъмни цветове, те ще поглъщат голямо количество от светлината и ефекта ще бъде много по- малък. Ако се използват при боядисване светли цветове, тогава отразената светлина ще бъде много повече и стаята ще бъде много по- светла. Понякога трябва да се съобразявате и с технически ограничения при избора на осветителни тела. Ако таванът на помещението е много нисък, ще трябва да изберете плафон за тавана или аплик за стената. Това се налага понякога при … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *