Печени цели картофи във фурна

цели картофи
печени цели картофи

Понякога ми се прияждат такива печени цели картофи.

Тези цели картофи изпечени във фурната са мил спомен от детството ми. Баба ги печеше в готварската си печка на дърва и имаха уникален вкус. В съвременните фурни няма как точно така да се изпекат, но въпреки това стават не по-малко вкусни.

Предлагам ви моят вариант на печени цели картофи и се надявам да ви допаднат.

Необходими продукти: цели картофи приблизително еднакви на големина (броят им е ваш избор), сол, краве масло, шарена сол по желание, сирене също по желание, лют червен пипер за пикантност, домакинско алуминиево фолио, тава.

Приготвяне на тези вкусни печени цели картофи:

Много е важно да подберете картофите да са еднакви по големина. Когато са еднакви ще се изпекат за едно и също време. Картофите не се белят.

Измиват се много добре с четка, за да се отстрани пръстта от тях. Подсушават се и се прави един разрез по средата, като картофа не се разрязва напълно.

Разтваряте всеки картоф внимателно и добре посолявате в разреза. Алуминиевото фолио са нарязва на парчета с големина, която е подходяща да увиете добре всеки картоф.

Слагате във всяко парче алуминиево фолио по 1 картоф и завивате старателно да се застъпят краищата. Подреждате увитите картофи в тавата. Не се налива никаква вода.

Слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса без вентилатор или на 200 градуса с вентилатор на средната скара.

Печете картофите 60 минути, ако са по-едри може и 80 минути. Може да отворите един и да пробвате с малък нож. Ако влиза лесно ножчето в картофа ги изваждате или допичате, ако ви се струват сурови.

Изпечените цели картофи развивате от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Един коментар

  1. Лада Карагьозова

    това е истинската рецепта за картофи във фолио, на фурна. И моята баба ги правеше точно така, браво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *