Домашен сладолед Страчатела

Сладолед Стратачела
Домашен сладолед Стратачела

В сезона на сладоледите няма как да не ви дам моята рецепта за домашен сладолед Страчатела.

Нямам претенции, че варианта на моя сладолед Страчатела е оригиналния вариант, защото в Италия този сладолед се приготвя от меко свежо сирене, което се произвежда в област Пулия.

В оригиналния сладолед се ползва специална моцарела на конци, пастьоризирана сметана и люспи шоколад. Като повечето рецепти тук (в България), поради липса на този продукт, моят сладолед е импровизация за която съм сигурна, че ще ви допадне.

прекрасен сладолед

Лесно се приготвя, не ви трябва машина за сладолед, няма да го разбърквате през няколко часа, за да не се образуват кристалчета.

Доверете се на рецептата ми и няма да съжалявате.

Необходими продукти за сладоледа: 400 мл животинска сметана с минимум 30% масленост (не си правете експерименти с по-малък процент, не се получава) много добре охладена, 3 белтъка (внимателно отделени от жълтъците), 200 г фина кристална захар, 1 пакетче ванилова захар (може да ползвате в случай, че имате ванилов концентрат или семенца от ванилова шушулка), 200 г шоколад (ползвам черен).

Ето още едно предложение за много вкусен домашен НУГА сладолед

Приготвяне на домашен сладолед Страчатела:

Сложете белтъците заедно със захарта в чиста и суха стъклена или метална купа. Сложете купата на водна баня като дъното да не опира във водата.

Бъркайте непрекъснато захарта с белтъците докато сместа се затопли и захарта се стопи ( отнема ми около 15 минути). Може да проверите като пипнете сместа и я разтъркате между палеца и показалеца си. Ако не усещате гранулите захар, сместа е готова.

Топлите белтъци се разбиват с помощта на миксер докато се превърнат в лъскава плътна маса, която образува хубави връхчета. Студената сметана се разбива до образуването на меки върхове и се добавя към нея ванилията. Шоколадът се нарязва с нож на тънки люспи.

Към разбитите белтъци добавяте по няколко лъжици от сметаната и внимателно разбърквате на ръка. Щом се смесят добре отново добавяте сметана и така докато сместа стане пухкава и еднородна.

Накрая прибавяте люспите шоколад и разбърквате за последно сместа. Аз си оставям малко… (Продължава на страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *