ян. 022017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
пилешка пастърма

Домашна пилешка пастърма

След като вече съм правила свинска пастърма и съм се убедила в чудесният и вкус, дойде време да приготвя пилешка пастърма.

За първи път правя пилешка пастърма и в никакъв случай няма да е за последен.  Оказа се, че пилешката пастърма по нищо не отстъпва на свинската. Приготвянето и не е нито по-трудно, нито по-пипкаво. Един приятел месар ми подшушна една тънкост, която да направя при подготовката на пастърмата, за да запазя розовият и цвят. Естествено го послушах и резултата е налице. Всички, които опитаха от тази пилешка пастърма много я харесаха. Спирам с многословието и минавам към съществената част. 😉

Необходими продукти: пилешки гърди (моите бяха около 700 гр.), 1 кг. морска сол (не отива цялото количество), 10 гр. лимонена киселина, червен пипер, мащерка, черен пипер, лют пипер (не е задължителен), чимен по желание. Подправките може да промените по ваш вкус, давам тези, които аз съм използвала.

Още: готварски канап или дебел конец, игла и парче марля или тензух, ако ще сушите пастърмата на открито.

Приготвяне на пилешка пастърма:

Пилешкото филе се измива и подсушава добре. Слагате на дъното на тавичка или подходяща по големина кутия морска сол и поставяте филето. Затрупвате от всякъде със сол и оставяте за 12 часа на студено (в хладилника). В случай, че нямате подходящ съд, може да поръсите с дебел слой сол пилешкото месо от всякъде и да го увиете в стреч фолио или полиетиленов плик.

След 12 часа изваждате от солта филето и измивате под течаща вода. Това се прави да премахнете хубаво кристалчетата сол. Към 1 л. студена вода добавяте лимонената киселина и разбърквате до пълното и разтваряне. Слагате филето във водата и оставяте да престои в нея не по-малко от 4 часа и не повече от 8 часа. Моята държах 5 часа и реших, че това е достатъчно време. Лимонената киселина запазва цвета на пилешкото приятно розово. По време на престоя в подкиселената вода месото ще стане бяло отвън. Това да не ви притеснява.

пилешка пастърма и червено вино

Избраните подправки се смесват. Съотношението е по ваш избор. Моите са както в началото ви изброих: 2 супени лъжици сладък червен пипер, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер, 1/2 чаена лъжичка чимен (той е естествен консервант), 1 чаена лъжичка мащерка. Отново казвам, подправките може да се променят с такива каквито на вас ви харесват.

Изваждате пилешкото филе от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  4 коментара to “Пилешка пастърма – домашна”

  1. Искам да разбера пилешките гърди да ли ги разрязвате на две половини?????

    • За тази рецепта използвахме половината филе, защото беше доста голямо! От домашен бройлер. По-добре ще се овкуси и ще изсъхне ако го разделите на две половини, но все пак вътре трябва да остане сочно.

  2. След като се прибере от балкона къде трябва да се съхранява пастърмата- в хладилника или в камерата ?

    • След като изсъхне пастърмата се прибира в хладилник и се консумира. В случай, че сте приготвели по-голямо количество, всяко парче се опакова добре в стреч фолио и се съхранява във фризер или камера.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)