Печени понички – домашни

Печените понички
Изпечените понички

Моите домашни печени понички по нищо не отстъпват на тези от магазина.

Рецептата ми за печени понички е лесна за приготвяне. Може да омесите тестото на ръка, с миксер или в хлебопекарна. Аз отдавна съм си опростила работата и моята хлебопекарна ползвам основно за месене и втасване на различни видове тесто.

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето им: 200 мл хладко прясно мляко, 500 г брашно, 14 г суха мая, 2 яйца, 1 ванилова захар, 60 г захар, 80 г разтопено и охладено краве масло, 1/2 чаена лъжичка сол.

Още: за намазване на изпечените понички – 50 г разтопено краве масло, конфитюр, шоколад или млечен крем за пълнене и пудра захар за поръсване.


Приготвяне на тези вкусни печени понички:

Към хладкото прясно мляко добавете захарта и ваниловата захар. Разбъркайте до разтваряне на захарта. Смесете подсладеното мляко с яйцата, солта и стопеното краве масло. Към брашното добавете сухата мая.

Замесете меко нелепнещо тесто на ръка или като мен в хлебопекарна на програма месене с втасване. Когато месите на ръка или с миксер, оставете тестото да втасва в полиетиленов намаслен плик или в намаслен съд с капак. Тестото трябва да увеличи три пъти обема си.

Домашни понички

Втасалото тесто не се премесва. Както е втасало се слага на плота, който е поръсен с много малко брашно и се разточва на дебелина около 1.5-2 см (не по-тънко) и се изрязва с ринг или чаша. Диаметърът на моя ринг е 7 см. Изрязаните кръгове тесто се слагат на достатъчно разстояние един от друг в тавата на фурната, на чието дъно сте сложили хартия за печене. Ще ви трябват точно две тави.

Това е рецептата за домашни КАЗАНЛЪШКИ понички

Тесто, което остава от изрязването леко се премесва, за да го съберете на топка и отново да разточите. Оставяте подготвените понички да втасат повторно докато удвоят размера си. Времето за второто втасване при мен беше около 20 минути, но повторното втасване като и първото зависят от температурата в помещението.

Втасалите понички се пекат на 180 градуса за около 12-13 минути на средна скара без вентилатор. Веднага щом ги изводите от …

(Продължава на Страница 2)

2 Коментари

  1. Станчева

    14гр. мая е прекалено много за 500гр. брашно 🤔 🤔 🤔
    Защо се слага толкова много?

    • Специално за тези понички това е количеството мая, което е необходимо. Иначе няма да изглеждат така, както ги виждате. Доверете се на рецептата, няма да сбъркате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *