Препоръчани

Постна питка с паричка

постна питка
Обредна постна питка за Бъдни вечер

В някой райони на страната за Бъдни вечер се приготвя постна питка с пара.

За Бъдни вечер се приготвя постна питка, както и всички ястия, които ще се сложат на трапезата. Както в броя ястия, така и в постната питка има символика. Не случайно се украсява с пиленца, ограда, грозд, река, плетеници, житен клас, слънце и още много други орнаменти от тесто. Всеки орнамент върху питката носи своя положителен знак за семейството. Благополучие, веселие, берекет, късмет… а, на който се падне паричката, ще бъде щастлив през цялата година. Такъв е обичаят и в моя край.

Рецепта за постна питка с пара.

Необходими продукти: 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка с връх сол, щипка захар, 1 супена лъжица оцет (слагам вместо оцет прясно изцеден лимонов сок), 350 мл. хладка вода (последните години я замествам с газирана вода), брашно 600-650 гр. и паричка.

Приготвяне: брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче в него. Содата бикарбонат се погасява в оцета или лимоновият сок. В кладенчето слагате щипката захар, наливате водата (газираната вода) и добавяте погасената сода. Постепенно приемате по малко от брашното и омесвате гладко меко и нелепнещо тесто. Отделяте една част от него (къс с големината на едра ябълка), а останалото тесто оформяте на хубава топка, в която слагате и измитата паричка (може да я увиете в алуминиево фолио).

Постилате тавата на фурната с хартия за печене и слагате добре оформената топка тесто в средата. Притискате с длани да оформите плоска питка с диаметър около 20 см. От отделеното тесто оформяте украсата на вашата постна питка. Правите тънки фитили с дължина около 10 см. вързвате ги на възелче и така се получават пиленцата. От тънко … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Телешкото варено

Телешко по градинарски

Телешко по градинарски готвих днес. Ястието телешко по градинарски е много вкусно и горещо го …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *