понеделник , април 12 2021
Препоръчани

Селска питка с пръжки (джумерки)

питка с пръжки
Селска питка с пръжки

Вече е доста студено и е време за питка с пръжки.

Когато правя такава питка с пръжки, винаги се сещам за баба ми. По Коледа като заколят прасето задължително правеше мас и пръжки. През ваканциите като си ходехме при нея винаги ни правеше такава питка. Печена в печката на дърва става уникална! Ние нямаме като нейната печка, но въпреки това правя нейната питка. Тази рецепта е за всички, които са хапвали питка с пръжки и за тези, които не са опитвали.

Необходими продукти: 400 мл. хладка вода, 1/2 кубче свежа мая от 42 гр. или 7 гр. суха мая, 1 чаена лъжичка със заоблен връх сол, около 250-300 гр. пръжки (джумерки), 2 супени лъжици олио или стопена и охладена свинска мас, 1 яйце (може и без него) и около 800 гр. брашно.

питка с пръжки (джумерки)

Приготвяне на селска питка с пръжки:

Тестото може да замесите в хлебопекарна или по традиционния начин на ръка.

За тези, които ще месят на ръка: сложете маята в хладката вода и добавете 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете за около 10 минути маята да се активира. Пресейте брашното и направете кладенче в него.

На дъното на кладенчето сложете солта и налейте шупналата мая. Добавете мазнината и ако слагате яйце, сложете само белтъка, а жълтъка отделете за намазване на питката (в случай, че не слагате яйце, питката се маже с вода преди да се сложи да се пече).

Замесете гладко меко, но нелепнещо тесто, като приемате по малко от брашното. Готовото тесто се оставя за около час в намаслен съд или полиетиленов плик да втасва. Месенето в хлебопекарна става по обичайния ред за вашата машина. Правите втасването в нея на програмата и.

Втасалото тесто слагате върху леко набрашнен плот и с длани притискате тестото да го разстелете на кора с дебелина около 2 см. Поръсвате половината с част от пръжките и загръщате с другата част на тестото.

Намачквате тестото да го изтъните малко (отново с ръце) и слагате пак 1/2 от останалите пръжки. Пак сгъвате и разстилате да изтъните леко тестото и разпределяте последните пръжки. Сгъвате тестото и го … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2)

Погледнете също

Менюто за Бъдни вечер

Често задаван въпрос е какво да е менюто за Бъдни вечер. Традицията повелява менюто за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *