сеп. 222017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
туршия от върхари

Туршия от върхари за зимата

Тази туршия от върхари е семейна рецепта.

Предполагам, че повечето хора, които имат градина в края на сезона се чудят какво да направят от чушките върхари. Ето за тях и всички останали, е рецептата ми за туршия от върхари. Рецептата е простичка, такава каквото са я приготвяли нашите баби и прабаби. Без консерванти, без аспирин- само с вода и сол.

Ние всяка година си правим от нея. Освен милите спомени, които ми навява за детските ми години, туршията е много вкусна.

Необходими продукти за туршия от върхари: чушки върхари (ние като любители на лютото, слагаме както сладки, така и люти чушки), моркови, зеле, целина, хрян, лозови пръчки, морска сол, вода.

Няма точни пропорции на продуктите. Слагате според вашия вкус или според продуктите, с които разполагате. Туршията може да се направи в делви (баба я правеше в делви), бидонче, буркани (моята я правя в трилитрови буркани).

Приготвяне: на всички чушки сладки и люти се накъсяват дръжките и се измиват. Морковите се измиват добре с четка или се белят с картофобелачка, след което се режат на шайби с дебелина около 5 мм. Зелето се почиства от външните листа, разрязва се, отстранява се кочана и се измива. Реже се  на широки около 1 см. и дълги около 2-3 см ивици. Целината се нарязва на едро (използвате стеблата и листата).

Както вече споменах моята туршия върхари правя в големи буркани.

Смесете зелето с морковите. В буркана слагате от чушките и леко притискате (без да ги мачкате). Поръсвате с малко целина и от зелето с морковите. Отново слагате чушки, целина, моркови и зеле. Пълните бурканите до горе по този начин. Накрая слагате 2-3 коренчета хрян и намествате плътно като кръстосвате няколко измити лозови пръчки, които да не позволяват на продуктите да изплуват нагоре.

Наливате студена вода до горе, след което водата изливате в тенджера. Така ще определите нужното количество течност за вместимостта на съда.

На трилитровия буркан слагам 3 супени лъжици със заоблен връх морска сол във водата която е измерена. Водата със солта трябва да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)