понеделник , август 3 2020
Препоръчани

Пъстърва на фурна в хартия

пъстърва
Пъстърва с картофи соте

Предлагам ви един лесен и вкусен начин за приготвяне на пъстърва.

Тук е място да кажа няколко думи за месото на пъстървата. То е много богато на протеини, съдържа малко количество рибна мазнина, а хайверът на пъстървата е богат на витамин А. Протеините в месото и достигат до 20%, а мазнините едва достигат 6%.

При различните видове съответно има и различно съотношение между витамините и протеините. Има следните видове пъстърва: дъговидна, кафява (известна като балканска речна пъстърва), тъмна ручейна пъстърва, СЬОМГОВА ПЪСТЪРВА

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето: пъстърва (за всяка порция по 1 риба с грамаж около 250-300 гр. изчистена), лимон, сол, черен пипер, хартия за печене, зехтин (олио).

Приготвяне на вкусна пъстърва в хартия:

В случай, че рибата не е изчистена, започнете с тази операция. Изчистете вътрешностите и люспите. Измийте я добре под течаща вода. Подсушете добре рибата. Сложете върху дъска и направете диагонални разрези.

Посолете отвън и отвътре със сол и поръсете с малко прясно смлян черен пипер. Добре е поне 1 час да я оставите да се овкуси и осоли. Намазнете я след това отвън с избраната от вас мазнина и сложете в коремната кухина по няколко тънки резена лимон.

Отрежете си по-голям лист хартия за печене и навийте двете страни, а краищата усучете така, че да се получи като легло.

Поставете приготвената риба в него (показано е на една от снимките). Подредете рибите с хартията в тава и сложете във фурната. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса. В тавата не се налива никаква течност. Печете около 20-30 минути до … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Лучените кръгчета

Лучени кръгчета – мезето на бирата

Няма да казвам от кога пиша тази рецепта за лучени кръгчета 🙂 Съпругът ми всеки …

2 коментара

  1. Албена

    Правих два пъти пъстърва по тази рецепта. Веднъж, за да я тестваме преди празника и втори път на самия Никулден. Получи се много вкусно. Препоръчвам я:)

  2. Красимира Арсова

    Много хубава рецепта. Правихме я и стана много вкусна рибата – добре запечена и с характерен вкус – точно по нашия вкус. Наистина подробностите имат значение. Благодарим за рецептата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *