Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Ошав от сушени плодове

Ошав от сушени плодове

ошав
Вкусен ошав

Едно от традиционните ястия, които поднасяме на Бъдни вечер е ошав от сушени плодове.

Традицията повелява ошав да се приготвя 3-4 дена преди Бъдни вечер. Държи се на студено до деня, в който ще се сложи на трапезата. Подслажда се с мед.

Сушените плодове могат да бъдат: ябълки, круши, сини сливи, кайсии, стафиди, дренки…

Необходими продукти за ошав:

Сушени плодове 250-300 гр. (микс от ябълки, круши, сини сливи, стафиди, кайсии), мед, вода. Може да добавите канела на пръчки (1-2 пръчици)

Приготвяне: в случай, че ползвате плодове от магазина, непременно ги измийте добре. Накиснете за 2-3 часа измитите сушени плодове в 2 л. студена вода, след което ги сложете на котлона и ги сварете. Варете докато плодовете омекнат, но не и да се разварят. Ако слагате пръчки канела то сложете ги когато сложите ошава на котлона. Оставете да се охлади и добавете мед по ваш вкус. Някои обичат по-сладичко, други не. Оставете го в хладилника да изстива. Както в началото казах, в миналото са го приготвяли няколко дни напред. Аз го правя от предния ден.

Тук е моментът, в който ще ви предложа един нов вариант на поднасяне. Ефектен и много вкусен.

Желиран ошав

След като сте приготвили ошава по традиционния начин, вместо с мед, го подсладете с кафява захар ако искате да бъде по-здравословен (може и с бяла да го подсладите, ако нямате кафява).

На 500 мл. течност се слага 10 гр. бял желатин, така че според течността на вашия ошав трябва да предвидите количеството желатин. Желатинът се накисва в студена вода според упътването дадено на опаковката, след което се смесва с горещия подсладен ошав (предполагам разбирате, защо ви препоръчвам да подсладите ошава със захар. От горещото медът ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Бисквитите с ябълки

Бисквити с ябълки от Sashka Dimitrova

Фантастични са тези бисквити с ябълки!Благодаря на  Sashka Dimitrova, че сподели тази толкова лесна рецепта …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *