Ошав от сушени плодове

ошав
Вкусен ошав

Едно от традиционните ястия, които поднасяме на Бъдни вечер е ошав от сушени плодове.

Традицията повелява ошав да се приготвя 3-4 дена преди Бъдни вечер. Държи се на студено до деня, в който ще се сложи на трапезата. Подслажда се с мед.

Сушените плодове могат да бъдат: ябълки, круши, сини сливи, кайсии, стафиди, дренки…

Необходими продукти за ошав:

Сушени плодове 250-300 г (микс от ябълки, круши, сини сливи, стафиди, кайсии), мед, вода. Може да добавите канела на пръчки (1-2 пръчици)

Приготвяне: в случай, че ползвате плодове от магазина, непременно ги измийте добре. Накиснете за 2-3 часа измитите сушени плодове в 2 л студена вода, след което ги сложете на котлона и ги сварете. Варете докато плодовете омекнат, но не и да се разварят. Ако слагате пръчки канела то сложете ги когато сложите ошава на котлона. Оставете да се охлади и добавете мед по ваш вкус. Някои обичат по-сладичко, други не. Оставете го в хладилника да изстива. Както в началото казах, в миналото са го приготвяли няколко дни напред. Аз го правя от предния ден.

Тук е моментът, в който ще ви предложа един нов вариант на поднасяне. Ефектен и много вкусен.

Желиран ошав

След като сте приготвили ошава по традиционния начин, вместо с мед, го подсладете с кафява захар ако искате да бъде по-здравословен (може и с бяла да го подсладите, ако нямате кафява).

На 500 мл течност се слага 10 г бял желатин, така че според течността на вашия ошав трябва да предвидите количеството желатин. Желатинът се накисва в студена вода според упътването дадено на опаковката, след което се смесва с горещия подсладен ошав (предполагам разбирате, защо ви препоръчвам да подсладите ошава със захар. От горещото медът ще … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *