февр. 092016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
сарми с лозов лист

Вкусни сарми с лозов лист

Вкъщи всички обичат сарми с лозов лист.

Днешните сарми с лозов лист са с кайма. По-често ги приготвям постни за мезе, но днес са за основно ястие. Независимо от сезона, винаги имам под ръка замразени и в случай, че няма на асмата листа, прибягвам до тези от камерата. За мен само по този начин съхранени лозовите листа имат вкус на прясно откъснати след приготвяне.

Знам, че на много домакини им е трудно да свиват сарми, затова към тази публикация добавяме клипче и може да видите колко лесно и бързо става свиването на сармите. Изобщо не ви е необходима машинка. Времето за което ще свиете сармите на ръка и с машинка е едно и също.

Необходими продукти за сарми с лозов лист:

Лозови листа (могат да бъдат замразени, пресни, консервирани), 250 гр. кайма (по ваш избор), 100-150 гр. ориз, 1 среден по големина морков, 1 голяма или 2 по- малки глави лук, сол, 1 супена лъжица червен пипер, черен пипер, чубрица, около 30 мл. олио.

Приготвяне: лукът се обелва и реже на ситно. Морковът също се бели и реже на ситни кубчета. Задушават се в мазнината за 3-4 минути, след което се добавя измитият ориз. Бъркате непрекъснато около 30 секунди и прибавяте червения пипер и каймата.

Бъркате да се раздроби каймата и наливате 250 мл. гореща вода. Оставяте ориза да усвои водата и отмествате. Добавяте подправките и сол около 1 чаена лъжичка с връх. Оставяте плънката да се охлади леко.  В случай, че листата са замразени то трябва да ги размразите предварително.

Правя следното нещо: слагам листата в широк и дълбок съд и наливам хладка вода, оставям за 10 минути докато плънката се охлажда. После изливам водата и листата са готови за работа.

Във всеки лист се слага от плънката (ползвам чаена лъжичка, но зависи и от големината на самите листа). Завивате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)