четвъртък , октомври 22 2020
Препоръчани

Питки с квас и прясно мляко

питки с квас

Чудни питки с квас има днес у нас.

На всички, които още не са опитвали този тип хлебни изделия ще кажа, че е време да го направят. Вкусът на тези питки с квас е различен. Ухаят превъзходно на истински селски хляб от миналото.

Как да си приготвите квас може да видите тук: Приготвяне на квас за хляб.

Необходими продукти за питките с квас:

Около 800 г брашно, 1 чаена лъжичка мед или захар, 400 мл хладко прясно мляко, 1 яйце, 200 мл квас, 1 чаена лъжичка с връх сол (15 г), 20 г стопено, но не горещо краве масло (може да го замените с олио).

Приготвяне: пресейте брашното и направете кладенче в него, като сложите на дъното му солта. В хладкото прясно мляко разтворете меда (захарта).

Налейте го в кладенчето, добавете активирания квас и мазнината. Замесете меко тесто. Хлебните изделия с квас се нуждаят от повече време за втасване, затова моята препоръка е да месите вечер.

Втасването отнема от 8 до 10 часа. Съдът, в който ще втасва тестото ви се поръсва много малко с брашно. Тестото също поръсете леко с брашно.

Покрийте съда с влажна кърпа, капак или стреч фолио. След като тестото за вашите питки с квас е втасало, отново премесете много леко и разделете на 4 или повече къса (аз разделих на 4). Застилате тавата на фурната с хартия за печене и слагате оформените питки в нея, за повторно втасване.

Притиснете с длан всяка една питка да се сплеска и направете разрез през средата. Повторното втасване  е около 1 час. Фурната се загрява на 250 градуса.

Когато достигне тази температура се намаля на 220 градуса. На дъното на фурната се поставя съд с вода. Тавата се слага на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Телешкото варено

Телешко по градинарски

Телешко по градинарски готвих днес. Ястието телешко по градинарски е много вкусно и горещо го …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *