Боб в гърне приготвен на жар

боб в гърне
боб в гърне на жар

Яли ли сте боб в гърне? Говоря за боб в гърне на жар, а не готвен на котлон или във фурната.

Вкусът на този боб в гърне е уникален… Няма сравнение с каквото и да било. Баба ми го готвеше в малък трап. Дядо правеше дупка в земята опалваха я добре, слагаха гърнето и го покриваха с жар и така 5-6 часа.

Ние имаме пещ и когато печем нещо в нея използвам момента и задължително готвя боба в гърне. 

За да приготвите такъв боб, приготовлението започва от предния ден. Изчистеният боб се измива много добре от вечерта и се накисва в студена вода, в която сте добавили 1 чаена лъжичка сода за хляб. Трябва да кисне така между 6 и 10 часа.

След накисването бобът се измива много добре под течаща вода. В една от публикациите ни за глинените съдове съм обяснила подробно как се готви в керамика. Накиснатият боб трябва да заема не повече от 1/3 на съда.

Едно, че той ще набъбне при варенето още малко и другото, което трябва да знаете при приготвянето на вкусният боб в гърне, е че времето за приготвяне е 5-6 часа.

Време в което бобът ще къкри и течността ще се изпарява. Нарязвате на едро 2 големи глави лук, слагате 2-3 разкъсани на по едри парчета сухи чушки, ако обичате пикантно сложете и люти пиперки, 5-6 лъжици олио или зехтин и 1 супена лъжица сух стрит джоджен (може и връзка пресен). В случай, че искате бобеца с месце, може да добавите любимото си месо.

чуден боб в гърне

Много вкусен боб в гърнето става с пушени ребра.

Така подготвен го поставете на огнище или както в нашият случай в барбекюто. Целта е бавното затопляне на керамичният съд. При нас се получава по следният начин: пещта ни е под барбекюто, и докато 3 часа се опалва пещта в която ще… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *