Пържени картофи – пресни

пържени картофи
пържени картофи

Нашата рецепта за вкусни пържени картофи!

Не познавам човек, който да не харесва пържени картофи. Не, че има нещо сложно и завъртяно в тях, но е добре да знаете, че не всички картофи са подходящи за пържене. Напоследък с отварянето на пазара, българските сортове картофи се позагубиха.

Все по-често може да попаднете на картофи произведени в Австрия, Германия, Франция…

Повечето от тези картофи не са подходящи за приготвянето на пържени картофи. Голяма част от тях са сортове предназначени за варене, за печене или за приготвяне на картофено пюре.

Когато се опитвате да ги изпържите, те се слепват, разпадат, привидно са изпържени отвън, а вътре са сурови… Ако сами не си ги произвеждате, потърсете български производител с качествени картофи.

Друго важно нещо, което е добре да знаете, че за да станат хубави и вкусни пържените картофи се изисква повече мазнина при пърженето.

1232

Ако сложите малко мазнина, картофите прегарят отвън и остават сурови вътре. Препоръчвам ви да използвате само прясна мазнина и да не пържите в палмова мазнина- не е от най полезните… В случай, че не ползвате фритюрник, подберете си съд с дебело дъно и по-тесен. Пържените картофи обичат маслена баня.

Мазнината трябва да е много добре загрята и да покрива картофите, които сте сложили да се пържат. Ако искате хрупкава коричка и меки отвътре картофи, след като сте ги сложили в силно загрято олио, намалете температурата на по-ниска степен.

Така пържените картофи ще станат хрупкави отвън и и меки отвътре. Ако нарежете на тънко картофите с картофобелачка, може да си направите по този начин чипс.

Винаги подсушавайте картофите преди да ги сложите в мазнината, защото така предотвратявате пръскането. Солете картофите след като ги изпържите. Сервирайте с настъргано сирене или без сирене.

Може да споделите и вашата тайна за хубави пържени картофи. 🙂

пържени картофи
пържени в маслена баня картофи
пържени картофи
предложение за сервиране!

Относно admin

Погледнете също

Вкусни рибени кюфтета

Рибни кюфтета

Вкусни и лесни за приготвяне са тези рибни кюфтета. Хубавото при приготвянето на такива рибни …

2 Коментари

  1. Царина

    Най- хубавите пържени картофки се получават от домашно произведените картофи!

  2. Моята тайна е да не се слагат по много картофи в тигана. Само толкова, колкото да застелят не съвсем плътно дъното, без да се покриват един друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *