Желирани малини в пенливо вино

желирани малини
Десерт с желирани малини

Ако искате да впечатлите вашите гости, направете тези желирани малини.

Вкусните желирани малини поднесени по този начин са наслада за небцето и очите. Десертът се прави в два варианта- за възрастни и за деца. При мен е за възрастни, но в рецептата ще дам и детския вариант. Ефектния десерт се приготвя изключително лесно.

Изброените продукти са за четири чаши. В случай, че гостите ви са повече, ще увеличите продуктите.

Необходими продукти за желирани малини:

Около 150 – 200 гр. добре узрели малини, 350 мл. шампанско или газирано вино, 100 мл. вода, 2-3 супени лъжици захар (аз не слагам, защото за нас  не е препоръчителна консумацията на захар 🙁 ), 10 гр. бял желатин+50 мл. вода.

При детският вариант заменяте шампанското с газирана вода. Останалите продукти са същите.

Още: подходящи чаши на столче.

Приготвяне: малините задължително охлаждам няколко часа (така десерта ще се стегне много по-бързо). Шампанското/газираното вино трябва да е със стайна температура

В 50 мл. студена вода слагате желатина. Разбърквате добре и оставяте добре да набъбне (около 10 минути). Загрявате 100-те мл. вода и добавяте захарта. Щом захарта се стопи и заври водата, отмествате от котлона и добавяте добре набъбналия желатин. Разбърквате до пълното му разтваряне. Оставяте да се охлади напълно при стайна температура.

Разпределете в чашите охладените малини. Към напълно изстиналата желатинова смес налейте 350 мл. шампанско и разбъркайте да се смесят двете течности.

Разбъркването става на ръка внимателно да не стане на пяна. Отлейте от тази смес 150 мл. в чашата на пасатора или друг подобен съд. Останалата част разпределете в чашите.

Сложете напълнените чаши в хладилника за около 1 час или 30 минути във фризер.
След изтичане на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *