Сладка питка за кръщене

Питка за кръщене
Сладка питка за кръщене

Това е моята доказана във времето рецепта за приготвяне на питка за кръщене.

Вкусната питка за кръщене може да оформите по ваш вкус. От рецептата ще научите как се прави тестото на тази питка.

Ето какви продукти ще са ви необходими: около 1 кг бяло брашно, 300 г кисело мляко, 200 мл вода, 2 супени лъжици захар, 100 мл олио, 50 г краве масло, 7 г суха мая за хляб, 1 чаена лъжичка с връх сол, 1 яйце.

Още: хартия за печене, огнеупорна купичка за крем карамел и тава с диаметър 30 см и височина над 10 см.

Колаж на питка за кръщене

Приготвяне: киселото мляко трябва да е със стайна температура. Към него добавете хладката вода, захарта, 2-3 супени лъжици брашно и сухата мая. Разбъркайте и оставете настрани маята да се активира. Направете кладенче в пресятото брашно и на дъното му сложете солта.

Изсипете в кладенчето активираната мая и добавете олиото заедно с отделения белтък (жълтъка оставяте за намазване на питката). Разбъркайте и започнете да приемате по малко от брашното, за да замесите гладко тесто. Тестото може да замесите в машина, ако имате такава на програма тесто.

Омесеното тесто трябва да е меко като меката част на ухото ви, нелепнещо и еластично. Оставете го в намаслен полиетиленов плик да втасва докато удвои обема си. Това става за около 50 до 60 минути. Втасалото тесто оформяте така както ви харесва.

Аз съм направила моята питка питка за кръщене по следния начин:

Претеглих си 3 къса по 250 г,1 къс 350 г и петия оставих колкото е. Всички късове оформих на топчета. Тестото с грамаж от 350 г разточих на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм и дължина 55 см.  Намазах с разтопено краве масло (течно, но не горещо) и навих на руло. Рулото нарязах на 16 триъгълника, които подредих в тавата, в която е сложен голям лист хартия.

Две от топчетата разточих на питки с диаметър около 22 см. Намазах първата с масло и сложих втората отгоре. Разточените питки се разрязват на 8 еднакви триъгълника. Прави се прорез във всеки триъгълник и върхът се прекарва два пъти през отвора. Усуканите триъгълници се подреждат върху малките триъгълничета, като връхчетата се застъпват (виж снимката).

Разточвате третата топка на кора със същия диаметър като предните две и разрязвате по същия начин като тях. Усуквате и подреждате последните триъгълници между първите. Купичката за крем карамел намазнявате от външната страна съвсем леко и поставяте в центъра на тавата. От останалото тесто правите правоъгълна кора, която намазвате с последното краве масло. Навивате на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *