Препоръчани

Градината през март

градината през март
В градината през март

Какво да направим в градината през март!

В градината през март вече има доста задачи за изпълнение. Макар и да не може да се разчита на постоянно променящото се време, все пак пролетта настъпва и се усеща с песента на птиците, аромата и красотата на вече цъфналите теменужки, великолепните цветове на пролетния минзухар и срамежливата иглика. Трябва максимално да се използва хубавото време и да се започне с цялостното почистване на градината през март. С гребло се събират и отстраняват всички счупени клони по земята, изсъхнали бурени и други неща, които биха пречили на косенето на тревата.

Ако не са подрязвани плодните дръвчета, сега е най- подходящото време, защото ако закъснеете, при подрязването, дръвчетата ще започнат да губят ценни хранителни вещества. До края на март е добре да се засеят и новите фиданки в градината. Купувайте фиданки само от проверени разсадници и ги засаждайте максимално бързо след купуването им ако са на гол корен, защото така се увеличават шансовете за прихващане.

Ако имате възможност, препоръчваме ви една хитрина за градината през март- поставете къщички за птици на подходящо дърво.

Когато се заселят там птичките, вие ще имате едни чудесни биологични партньори в борбата с вредителите по дръвчетата. Гъсениците, акарите и пеперудите са основна храна на птичките. Препоръчително е да отидете в агроаптека и след консултация със специалист, да си закупите подходящи препарати за ранно пролетно пръскане на овошките.

До края на март и началото на април е най-подходящото време за засаждане на жив плет. Ако ще озеленявате голямо разстояние, икономически по- изгодно е да купите храстите директно от разсадник на гол корен, като е желателно още същия ден да ги засеете или на следващия ден. Затова трябва предварително да си подготвите мястото за засяването, като изкопаете дупките в права линия с помощта на опънат канап между крайните точки. След засяването е желателно да полеете обилно растенията и да покриете почвата с натрошени борови кори или стърготини, за да не никнат плевели и да се запазва влагата.

В градината през Март е желателно да се разкрият розите, ако сте ги зазимявали чрез затрупване с листа и почва.

Ако закъснеете, пъпките вече започват да се развиват и при премахването на зимната изолационна покривка, има вероятност да ги изроните. Задължително изрежете всички изсъхнали и повредени клони, като на един розов храст оставите 5-6 клона с по 5-6 пъпки.

В градината през март вече се сеят и много… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Фиданки – как да ги засадим

Как да си засадим фиданки! Най- подходящото време за засаждане на фиданки в градината е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *