мар. 012015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
градината през март

В градината през март

Какво да направим в градината през март!

В градината през март вече има доста задачи за изпълнение. Макар и да не може да се разчита на постоянно променящото се време, все пак пролетта настъпва и се усеща с песента на птиците, аромата и красотата на вече цъфналите теменужки, великолепните цветове на пролетния минзухар и срамежливата иглика. Трябва максимално да се използва хубавото време и да се започне с цялостното почистване на градината през март. С гребло се събират и отстраняват всички счупени клони по земята, изсъхнали бурени и други неща, които биха пречили на косенето на тревата.

Ако не са подрязвани плодните дръвчета, сега е най- подходящото време, защото ако закъснеете, при подрязването, дръвчетата ще започнат да губят ценни хранителни вещества. До края на март е добре да се засеят и новите фиданки в градината. Купувайте фиданки само от проверени разсадници и ги засаждайте максимално бързо след купуването им ако са на гол корен, защото така се увеличават шансовете за прихващане.

Ако имате възможност, препоръчваме ви една хитрина за градината през март- поставете къщички за птици на подходящо дърво.

Когато се заселят там птичките, вие ще имате едни чудесни биологични партньори в борбата с вредителите по дръвчетата. Гъсениците, акарите и пеперудите са основна храна на птичките. Препоръчително е да отидете в агроаптека и след консултация със специалист, да си закупите подходящи препарати за ранно пролетно пръскане на овошките.

До края на март и началото на април е най-подходящото време за засаждане на жив плет. Ако ще озеленявате голямо разстояние, икономически по- изгодно е да купите храстите директно от разсадник на гол корен, като е желателно още същия ден да ги засеете или на следващия ден. Затова трябва предварително да си подготвите мястото за засяването, като изкопаете дупките в права линия с помощта на опънат канап между крайните точки. След засяването е желателно да полеете обилно растенията и да покриете почвата с натрошени борови кори или стърготини, за да не никнат плевели и да се запазва влагата.

В градината през Март е желателно да се разкрият розите, ако сте ги зазимявали чрез затрупване с листа и почва.

Ако закъснеете, пъпките вече започват да се развиват и при премахването на зимната изолационна покривка, има вероятност да ги изроните. Задължително изрежете всички изсъхнали и повредени клони, като на един розов храст оставите 5-6 клона с по 5-6 пъпки.

В градината през март вече се сеят и много… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)