Препоръчани

Зимна лютика – домашна рецепта

зимна лютика
Консервирана зимна лютика

Домашната зимна лютика е рецепта от моята баба.

Както повечето семейни рецепти, които ви представям, така и вкусната зимна лютика е от стария тефтер на майка ми. Кулинарно наследство са ми тези рецепти със сантиментална стойност. Спомен от безгрижното детство и вкусните гозби на баба.

И тъй като лютиката ми беше едно от любимите ястия в детството, баба започна да я консервира за студените зимни дни. Така, когато навън вали сняг ние с брат ми си хапвахме от вкусните зеленчукови гозби на баба.

Давам продуктите за 1 доза, а вие може да си ги увеличите както желаете.

Необходими продукти: 1 кг печени чушки (без значение червени или зелени), 4 кг домати, 100 мл олио, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар.

За мое удобство съм променила малко рецептата на баба. Тя мелеше доматите с ръчна машинка за месо, а аз ги пасирам ( в модерни времена живеем 😉 ).

Приготвяне на вкусна зимна лютика:

Както вече разбрахте от изброените необходими продукти, количеството на чушките е дадено на изпечени, обелени и с отстранени семенници (ако имате повече и повече може да сложите).

Доматите се режат на едри кубчета и се слагат на котлона да се посварят. Щом 1/3 от обема им изври, се отстраняват от котлона. Периодично се разбъркват да не загорят и се варят на умерен огън, за да не пръскат.

На този етап пасирам доматите. Когато люспата на домата е сварена и в последствие пасирана, сосът става по-гладък и не се усещат острите дребни люспички. Внимавайте при пасирането да не се изгорите. Работете задължително с престилка, за да не се изцапате.

Печените чушки се нарязват на едри парчета и се задушават докато останат на мазнина и леко се запържат в олиото, към което е добавена солта. Разбърквайте и пържете на умерен огън. Щом усетите приятния аромат на пържени чушки, добавете пасирания доматен сос и захарта. Оставете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Печени понички

Печени понички – домашни

Изпечените понички Моите домашни печени понички по нищо не отстъпват на тези от магазина. Рецептата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *