Зимно часово време – напомняне

зимно часово време
зимно часово време

През последната неделя на месец Октомври трябва да преминем към зимно часово време.

В 04.00 часа в последната неделя на Октомври трябва да върнем (преместим) часовника с 1 час назад и да стане 03.00 часа. Така ще преминем от лятното часово време към астрономическото. Официално целта на преминаване към лятно часово време и след това отново към зимно часово време (астрономическото) е да се пести енергия и да се използва максимално светлината през деня, като се предполага, че това ще повиши активността на хората и те ще бъдат по- бодри и работоспособни. Обаче много хора смятат, че тази промяна води до напрежение, депресия, нарушения в съня и намалена работоспособност през първите седмици след смяната на времето.

Официално специалистите твърдят, че това се дължи на самовнушение и на практика няма никакви негативни последици за здравето и тонуса на хората. И все пак може да се спори по този въпрос, защото се нарушава вътрешния биологичен часовник на всеки човек. След въвеждане на зимното часово време вече осезателно се усеща настъпването на зимата, което се отразява неприятно на настроението заради предстоящите студени зимни дни.

Това зимно часово време ще продължи до последната неделя на месец март през идващата година. Има и държави като Япония, Китай и др. които не променят часовниците си.

Тази информация е актуална за хората, който живеят на територията на България.

Относно admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.