Селска дърпана салата

дърпана салата
вкусна дърпана салата

Точно сега и е времето на вкусната селска дърпана салата.

Непременно си пригответе тази дърпана салата. Освен с прекрасните багри ще ви грабне и с чудесния си вкус. През лятото зеленчуците са най-вкусни. Събрали горещите лъчи на слънцето и достигнали до най-добрата си зрялост и сладост.

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на вкусната дърпана салата:

Около 500 г патладжани (за предпочитане от тънките дълги), 5 червени месести чушки, 5 зелени месести чушки, чесън, връзка магданоз, сол, олио, оцет.

Приготвяне: измийте добре зеленчуците. Патладжанът се набожда с малко ножче на 4-5 места и заедно с чушките се слага да се изпече.

Препоръчвам изпичането да стане на скара или на барбекю, за да имат зеленчуците леко опушен вкус, който е характерен за тази селска салата.

По време на печенето зеленчуците периодично се обръщат, за да се изпекат добре от всички страни.

дърпана салата с чесън

Изпечените чушки и патладжан се слагат докато са горещи в тенджера с капак да се задушат. След като са напълно изстинали се обелват.

Отстраняват се семенниците и семената от чушките. Чушките може и предварително да бъдат изтърбушени и да се премахнат семената (пека ги с дръжките за мое удобство при обръщане докато се пекат). Обелените зеленчуци не се режат, а се накъсват на дълги тесни ивици около 1 см. Магданозът се измива добре и се нарязва на ситно.

Чесънът се бели и се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

4 Коментари

  1. Зеленчуците не се режат за салатата, а се накъсват (дърпат) и затова се казва дърпана салата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *