Ное. 222013
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!

Домашни хитрини!

уникална чешма

Чешма от камъни

Тази красива чешма е прекрасна идея за градината ви, ако имате достатъчно вода и желаете да се наслаждавате на звука на течаща вода.

Единият е с природна вода, ако наблизо преминава рекичка и нивото и е по- високо от нивото на вашата чешма и другият е с помпа, с която водата да циркулира непрекъснато. Ако имате достъп до течаща вода е необходимо да отведете водата от реката до вашата чешма с тръби, на които да има решетка, за да не влизат листа, корени и други неща.

Излишната вода от каменната чешма трябва да се отведе с канал за напояване или обратно в реката. Другият вариант е с помпа, която от резервоар да качва водата до вашата чешма и след като се изтича в коритото, да се оттича обратно в резервоара. Ако е с помпа, инсталацията и монтажа трябва задължително да се извършат от квалифициран специалист, за да няма проблеми с електрическият ток. За самата конструкция на чешмата може да развихрите въображението си и да създадете уникален изглед.  

Може да бъде с 1,2 или 3 чучура, може да бъде изградена от камъни или конструкцията да бъде от бетон и след това да се облицова с каменни плочи. Ако имате възможност и желание може да акцентирате на фасадата на чешмата с елементи от речни камъни като показаните на снимката. Задължително условие, ако облицовате с каменни плочи да използвате флексово /еластично/ лепило за каменна облицовка, за да може да издържа на неблагоприятните атмосферни условия.

Подходът към красивата чешма и площадката пред нея е желателно да бъдат от каменни плочи за да се създаде една красива и завършена композиция.

За целта първо трябва се подравни терена, след това да се положи полиетиленово фолио, за да не израстват треви и бурени между плочите и върху него да се насипе един слой пясък, върху който да се наредят плочите. Фугите между плочите може да се запълнят с цветен фугиращ разтвор или да се оставят празни, като между тях ще поникне трева, която е с малка коренова система. Ако желаете, камъните на тази уникална чешма може да ги лакирате със специален лак за камък.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)