Препоръчани

Чешма от камъни в градината

Домашни хитрини!

уникална чешма
Чешма от камъни

Тази красива чешма е прекрасна идея за градината ви, ако имате достатъчно вода и желаете да се наслаждавате на звука на течаща вода.

Единият е с природна вода, ако наблизо преминава рекичка и нивото и е по- високо от нивото на вашата чешма и другият е с помпа, с която водата да циркулира непрекъснато. Ако имате достъп до течаща вода е необходимо да отведете водата от реката до вашата чешма с тръби, на които да има решетка, за да не влизат листа, корени и други неща.

Излишната вода от каменната чешма трябва да се отведе с канал за напояване или обратно в реката. Другият вариант е с помпа, която от резервоар да качва водата до вашата чешма и след като се изтича в коритото, да се оттича обратно в резервоара. Ако е с помпа, инсталацията и монтажа трябва задължително да се извършат от квалифициран специалист, за да няма проблеми с електрическият ток. За самата конструкция на чешмата може да развихрите въображението си и да създадете уникален изглед.  

Може да бъде с 1,2 или 3 чучура, може да бъде изградена от камъни или конструкцията да бъде от бетон и след това да се облицова с каменни плочи. Ако имате възможност и желание може да акцентирате на фасадата на чешмата с елементи от речни камъни като показаните на снимката. Задължително условие, ако облицовате с каменни плочи да използвате флексово /еластично/ лепило за каменна облицовка, за да може да издържа на неблагоприятните атмосферни условия.

Подходът към красивата чешма и площадката пред нея е желателно да бъдат от каменни плочи за да се създаде една красива и завършена композиция.

За целта първо трябва се подравни терена, след това да се положи полиетиленово фолио, за да не израстват треви и бурени между плочите и върху него да се насипе един слой пясък, върху който да се наредят плочите. Фугите между плочите може да се запълнят с цветен фугиращ разтвор или да се оставят празни, като между тях ще поникне трева, която е с малка коренова система. Ако желаете, камъните на тази уникална чешма може да ги лакирате със специален лак за камък.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *