Вита баница със сирене

вита баница
Чудесната вита баница

Любители сме на тестените изделия и за това днес ще ви представя нашата вита баница.

Рецептата за тази вита баница ми бе дадена от една приятелка. Необходими продукти: 1 яйце, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 400 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка суха мая или 1/8 от пакетче прясна мая (42 г), една и половина чаена лъжичка сол, около 800 г брашно, 150-200 г сирене и 200 мл олио (може 1:1 олио и стопена мас или масло).

Ето как да приготвите витата баница:

Брашното се пресява и се прави в него кладенче. В хладката вода се разтваря маята и се добавя яйцето, олиото, солта и оцета. Замесвате гладко нелепнещо тесто (не бива да е меко), което разделяте на 8-9 еднакви къса.

Всеки къс оформяте на топче и подреждате в тавичка в която сте сложили 200 мл олио. Притискате топките да се покрият с мазнината и оставяте за 30-40 минути да се отпуснат.

Тавичката покривате с фолио. След изтичане на времето за отпускане, всяка питка се раздърпва на тънка кора както при дърпаната баница (виж снимките), върху кърпа или покривка.

Наръсва се с мазнина от тавичката в която се е отпускало тестото и натрошено сирене. С помощта на кърпата (покривката) навивате на рехаво руло.

Рулото свивате на охлюв и слагате в центъра на леко подмазана с мазнина тава. Правите всички топки на кори по същият начин и завивате около първата кора. Оставяте вашата вита баница да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

2 Коментари

  1. Много сполучлива рецепта, така я правеше и моята майка. Днес направих баницата и си припомних вкусът и.

  2. Баницата е страхотна! Благодаря Ви за чудесните рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *