Препоръчани

Повишаване на имунитета на децата

повишаване на имунитета
повишаване на имунитета

 Тук ще ви дадем няколко съвета за повишаване на имунитета на децата.

В сезона на грипа и респираторните заболявания е важно да се спазват някои лесни за изпълнение стъпки за повишаване на имунитета при децата, защото те са най-силно предразположени към тези заболявания заради многобройните контакти с техни връстници в детската градина, в училище или в извънкласни занимания.

1. Осигурете здрав и пълноценен сън на детето си! Трябва да знаете, че сънят е пряко свързан с имунната система на хората. Не оставяйте децата да стоят до късно пред компютъра или пред телевизора. Изградете им навик да си лягат навреме и им осигурете тишина и спокойствие, за да могат да се наспят и да се събудят сутринта бодри и отпочинали. Ако посещават детска градина  се интересувайте дали спазват дневния режим. Сънят допринася за повишаване на имунитета на децата и това не трябва да се забравя от родителите.

2. Трябва да се закаляват децата. В днешно време децата прекарват повечето време затворени в класните стаи или вкъщи пред компютъра и почти не излизат навън сред природата. Затова родителите трябва да направят всичко възможно да прекарват повече време с децата си навън на чист въздух. Закаляването на детския организъм обаче трябва за става постепенно и да се превърне в начин на поведение. Всяка рязка промяна на температурата и другите фактори ще доведе до обратен ефект върху организма.

3. Използвайте фитотерапия за повишаване на имунитета.

Желателно е да направите и предварителна консултация с лекар за билките, които може да приема вашето дете в зависимост от възрастта и наличието на алергии. Топлият чай от липа с резен лимон например може да помогне за добрият тонус след разходката навън в студеното време и за повишаване на имунитета. Също така за профилактика на респираторните заболявания може да се дават и различни витамини за деца в състава на които влиза витамин С, също след консултация с личния лекар.

4. Нека плодовете и зеленчуците присъстват ежедневно в менюто на децата! Това са най- важните източници на здраве за детския организъм и помагат за повишаване на имунитета. Понеже след топлинна обработка на зеленчуците се губи голяма част от съдържанието на витамини, опитайте се да научите децата да ги консумират в суров вид, които може, а другите ги нарязвайте на по-едри кубчета, за да се запазят в по-голямо количество полезните съставки при готвенето.

5. Опитайте се да контролирате нивото на стрес при децата. Една от основните причини за срив на имунната система както при децата, така и при възрастните е стреса! Затова родителите непременно трябва да следят и да се грижат за душевното здраве на децата и да спомагат за повишаване на имунитета. Научете… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Орехи – дар от природата

Орехи – ядките, които помагат за поддържане на добро здравословно състояние. Ядките от орехи са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *