Кисело зеле със свински бут без кост.

кисело зеле със свински бут

В тази рецепта ще ви разкрия моята тайна за вкусно кисело зеле със свински бут.

Не за първи път готвя кисело зеле със свински бут и посрещам гости с това типично зимно ястие. Някои от вас ще кажат, че е твърде тривиално, но това съвсем не е така. 😉

Повечето то вас познават месото от различните части на прасето, но има хора, които нямат никакво понятие какво купуват и не различават видовете месо. Няма да изпадам в подробности за всяка част на свинското месо, защото почти във всяка рецепта пиша какво месо съм ползвала и защо съм избрала точно него. Тук също ще кажа защо точно свински бут съм сготвила и как да запазите месото да не става сухо.

Като всяко зимно ястие, така и киселото зеле по нашите ширини си има начин на готвене. Това ястие се приготвя да е по-мазно. Поради тази причина най-вкусно става когато се готви със свинска мас. Месото от бута е сухо и без мазнина, което означава, че е подходящо да се приготви с нещо, а не самостоятелно.

Свински бут

Ето какви продукти ще са ви необходими да приготвите кисело зеле със свинския бут:

1 средно голяма кисела зелка (около 1.3 – 1.5 кг), цяло парче месо от свински бут около 1.2-1-3 кг, 4-5 сухи чушки, 4-5 супени лъжици свинска мас, 1 голяма глава лук, черен пипер на зърна 1-2 дафинови листа, 200 мл зелева чорба, 200 мл вода, сол.

Още: керамичен гювеч.

Препоръчвам тази изпробвана рецепта за приготвяне на ЗЕЛНИК С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Приготвяне: обелете и нарежете на кубчета главата лук. Сложете я да се задушава в 3-4 супени лъжици свинска мас. Докато лука се задушава на умерена температура, вие се нарежете киселото зеле на по-широки ивици (не като за салата, защото зелето ще се готви дълго и да настои като смито в ястието).

Щом лукът си промени цвета и стане прозрачен, добавете към него две-три сухи чушки накъсани на малки парченца или нарязани на тънки ивици. Оставете около минута да се задушават заедно с лука. Счукайте 10-12 зърна черен пипер на едро (не го мелете и не слагайте смлян, защото счуканият пипер придава друг вкус на ястието). Прибавете …

Продължава на Страница 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *