Домашен сметанов сладолед

сметанов сладолед
Освежаващ сметанов сладолед

Моята домашна рецепта за сметанов сладолед е толкова лесна, че всеки ще се справи с приготвянето.

Вкусният сметанов сладолед е класика при студените десерти. Може да използвате тази рецепта като основна и да направите всякакви варианти на домашен сладолед.

Правила съм много видове сладолед, но този за мен е перфектният вариант. Няма да се налага да го разбърквате многократно докато е в камерата или фризера.

Не ви се налага да купувате машина за сладолед, в която да инвестирате средства… и въпреки това сладоледът е толкова пухкав 🙂 Няма никакви кристалчета и ледчета. Пригответе този сладолед и се насладете на невероятния му вкус и фина текстура.

Необходими продукти: 100 гр. белтъци от кокоши яйца (това са белтъците на 3 яйца средно големи), 200 гр. кристална захар, 400 мл. течна неподсладена животинска сметана минимум 30%, 2 прахчета ванилия.

От посочените продукти се получава 1 пластмасова кутия с вместимост от 2 л.

Приготвяне на домашен сметанов сладолед:

Белтъците, които ползвате не е нужно да са със стайна температура. Спокойно извадете яйцата от хладилника непосредствено преди да започнете да правите вашия сладолед.

Измийте старателно яйцата и ги подсушете добре. Отделете внимателно в купа белтъците от жълтъците. Изтеглете белтъците, за да сте сигурни в грамажа. Не се притеснявайте, ако са 98 гр. или 102 гр. не е фатално.

Един белтък е между 28 и 33 гр., зависи от големината на яйцето. Белтъците се слагат в чиста метална или огнеупорна стъклена купа. Добавяте към тях захарта и слагате купата на водна баня.

Водата не бива да ври силно по време на водната баня. Белтъците бъркате непрекъснато докато захарта се стопи напълно. Това става за около 7-8 минути.

Изваждате купата от водата и я избърсвате, за да не попадне вода в белтъците. Прехвърляте в голяма метална или стъклена купа и разбивате на максимални обороти докато белтъците станат твърди и лъскави като за бизе (целувки). Към разбитите белтъци прибавяте ванилията.

Сметаната (трябва да е добре охладена предварително) се разбива до пухкавост и меки връхчета. Добавяте на 4 пъти сметаната към разбитите белтъци като сместа са бърка на ръка с голяма лъжица или шпатула. Изсипвате … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *