Препоръчани

Сладко от портокалови кори

сладко от портокалови кори
Сладко от портокалови кори за десерт

Моето различно сладко от портокалови кори.

Сега е времето, в което можете да направите ароматното сладко от портокалови кори. Сладкото не се приготвя трудно и ако държите да има вид като моето, се въоръжете с конец и игла 😉 Няма да определям количеството. Ще дам съотношението на захар и вода за сиропа, а вие сами ще прецените според корите, които имате. Може да направите като мен. Събирам корите от портокалите, които консумираме за 2-3 дена и ги правя на сладко. После пак събирам за няколко дена и отново правя.

Необходими продукти за сладкото: портокалови кори, захар, вода, лимонена киселина или прясно изцеден сок от лимон.

Още: бял памучен конец и игла.

Приготвяне на сладко от портокалови кори:

Почистете портокаловите кори почти от цялата бяла част (оставям съвсем тънък слой от нея, защото придава на корите мекота). Нарежете ги на приблизително еднакви по широчина ленти (около 1 см.). Сложете така подготвените кори в кутия и налейте студена вода да ги покрие. Затворете с капак и приберете в хладилник.  По този начин подготвям и събирам корите на портокалите, които консумираме в продължение на 2-3 дена. Като всеки ден сменям водата и добавям новите кори в кутията.

На четвъртия ден сменям само водата и оставям за още една нощ корите във вода. На следващия ден отцеждам и всяка коричка навивам стегнато на охлюв. Нанизвам на конеца една след друга всяка навита портокалова кора. Правя наниз около 20 см. и завързвам, за да не се изнижат. Готовите нанизи от портокалови кори слагам в съд със студена вода колкото да ги покрие. Слагате на котлона и щом водата заври изливате врящата вода и наливате нова студена. Това се прави 5-6 пъти за да излезе горчивината от корите.

Сварявате гъст сироп в съотношение 1:1 захар вода. Щом се сгъсти като за сладко слагате отцедените от водата нанизи с корите. Сиропът леко ще се разреди и поради тази причина варете на тих огън около 3-4 минути или докато … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Печени понички

Печени понички – домашни

Изпечените понички Моите домашни печени понички по нищо не отстъпват на тези от магазина. Рецептата …

2 коментара

  1. Стана невероятно вкусно. Благодаря за рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *