събота , септември 26 2020
Препоръчани

Лучени кръгчета – мезето на бирата

Лучени кръгчета

Няма да казвам от кога пиша тази рецепта за лучени кръгчета 🙂

Съпругът ми всеки път като сервирам лучени кръгчета ме пита дали съм им написала рецептата. Така във времето все забравям да я напиша до днес, след поредния укор.

Ето какви продукти използвам за приготвянето на вкусни лучени кръгчета: 2-3 средни по големина глави лук, 300-350 мл прясно мляко, 100 г царевично брашно, 100 г пшеничено брашно, около 150 мл светла бира, 30 г настърган микс от твърди сирена (не е задължителен, но придава страхотен вкус на лука), сол, олио за маслена баня.

Приготвяне: лукът се почиства от люспите, измива се и се реже на шайби около 1 см. Шайбите лук се разделят една от друга и се заливат с прясното мляко. Оставят се са престоят в млякото около 15-20 минути. Млякото отнема от острата лучена миризма и вкусът става по-мек и приятен.

Това е моята рецепта за ЛУЧЕНА ЯХНИЯ

Към половината на пшениченото брашно добавете щедра щипка сол и разбъркайте. Останалото брашно смесете с царевичното брашно и сирената. Добавете на тънка струя към сухата смес бирата и разбъркайте добре до получаване на гладка панировка.

Загрейте достатъчно количество олио като за маслена баня.Всяко лучено кръгче отцеждате от млякото и овалвате първо в брашното, след кое потапяте в панировката. Пускате лучените кръгчета да се пържат в загрятата мазнина. Пържите докато придобият от двете страни приятен златист цвят. Котлонът ми е с 6 степени и щом загрее олиото намалявам на 4-та степен и на нея пържа лука.

Изпържените лучени кръгчета слагате на домакинска хартия, която да попие останалата мазнина. Сервирате топли и им се наслаждавате с чаша студена бира (може и вино).

Погледнете също

Тава джигер по Одрински

Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин. При едно от посещенията ни в Одрин имах …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *