неделя , септември 19 2021
Препоръчани

Халва за Сирни заговезни

Халва за Сирни заговезни
Домашна халва за Сирни заговезни

Обичаят е на Сирни заговезни на трапезата да има халва.

От дете обичам този празник с вкусната халва. От години се моля на един стар майстор сладкар да ми каже неговата рецепта за халвата която приготвя. Преди няколко дена се съгласи да сподели как прави халвата си, за да не си отиде рецептата с него. Днес дядо Пенчо ми гостува и заедно с него направихме халвата, която виждате. За вкуса и каквото и да кажа все няма да е достатъчно, затова се захващайте и си направете тази фантастично вкусна халва. Рецептата изобщо не е трудна.

Необходими продукти за приготвянето на халвата: 150 гр. кристална захар, 150 гр. истински мед (не е проблем ако е озахарен), 1 суров белтък, щипка сол, 200 -250 гр. смес от орехи, бадеми и фъстъци (може и само с един вид ядки да се направи).

Още: вафлени кори, но може и без тях, ако нямате (ползвайте хартия за печене).

Тавичката, в която приготвихме халвата е с размер 25/10 см. (може да ползвате и с размер 30/10 см.).

халва с много ядки

Приготвяне на халва за Сирни заговезни:

Първо си запечете ядките. Сложете ги в малка тавичка и ги запечете на умерена фурна за 10-15 минути. Оставете ги да се охлаждат. В касерола или малка тенджерка сложете необходимото количество мед и захар. Сложете на котлона да се затопля сместа на ниска температура. През това време вие разбийте с миксер белтъка в чиста суха купа заедно с щипката сол (за предпочитане е купата да е метална или стъклена). Белтъкът се разбива до меки връхчета (трябва да стане лъскав и да не пада от купата).

Когато сте готови с разбиването на белтъка, усилете котлона на средна температура и бъркайте леко сместа докато започне да ври. В този момент засечете времето и бъркайте енергично три минути. Медът и захарта се превръщат в гъст леко карамелен сироп. Тъй като дядо Пенчо не работи с термометър, а и не всеки има такъв, не съм мерила температурата на захарния сироп. Отместете касеролата настрани от котлона и изчакайте 1 минута, след което отново започнете да разбивате белтъка на ниска степен като бавно на тънка струя наливате горещия сироп.

Разбиването продължава докато белтъка усвои всичкия гъст сироп и увеличи обема си още два пъти. Ще получите много гъст крем с блед карамелов цвят. Добавете веднага изпечените ядки и разбъркайте енергично да се разпределят равномерно. Ако имате вафлени кори предварително изрежете две с големината на тавичката и сложете едната вътре. Излейте … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2 )

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *