февр. 172018
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
сусамов тахан

Домашен сусамов тахан

От тази рецепта ще научите как да си приготвите сусамов тахан.

Освен рецептата за сусамов тахан ще научите за какво се приема, колко е полезен и приложението му в кулинарията. Приготвянето му е много лесно и елементарно, а ползите от него са големи. Може да се консумира от малки до големи.

Необходими продукти за приготвяне на сусамов тахан:

200 гр. сурови семена от сусам, 4-5 супени лъжици олио, 1/3 чаена лъжичка сол (не е задължителна).

Приготвяне: сусамовите семена се запичат за много кратко на котлон в подходящ съд при непрекъснато разбъркване. Имайте предвид, че бързо се запичат и трябва да внимавате. Семенцата трябва да са с леко променен цвят. Оставете ги да изстинат като продължавате да ги разбърквате минута две след като сте ги свалили от котлона. Когато напълно с охладят се слагат в блендер и към тях добавяте посоченото количество мазнина.

Смилате ги възможно най-фино. Добавяте ако желаете сол. Съхранявате в стъклен буркан. Сусамов тахан се използва в кулинарията за приготвянето на различни ястия като например хумус от нахут, хумус от червена леща, баба гануш, различни супи, сладкиши и др.

Сусамовият тахан може да бъде смесен по ваш вкус с мед и да се консумира намазан на филийка хляб. Някой смесват умишлено с мед защото не харесват леката горчивина, която има тахана. Сусамовият тахан е изключително полезен за много заболявания. С високо съдържание е на калций, калий, желязо, фосфор, лецитин. Витамини от група В, витамин Е. Повишава имунитета, стимулира сърдечната дейност. Препоръчва се консумацията на сусамов тахан при подагра, остеопороза, гастрит, язва и много други заболявания.

Редовната консумация на сусамов тахан намалява холестерола в организма, намалява кръвното налягане, полезен е за стимулиране на мозъчните клетки, може да се консумира от диабетици. Добре е да се консумира от жените в менопауза.  Също така може да се консумира от хора, които са на диета за отслабване, подобрява метаболизма на организма. Ползите от консумацията на сусамов тахан са много, така, че не се колебайте и си пригответе.

Пригответе си и тази рецепта за хумус от червена леща: https://hitrinibg.com/humus-ot-chervena-leshta/

сусамов тахан в купичка

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)