юли 042017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
конфитюр от кайсии

Неустоимият конфитюр от кайсии

Това е моята изпитана рецепта за домашен конфитюр от кайсии.

Някой казват на този конфитюр от кайсии “сладко”, но сладкото е съвсем различно и обикновено плодовете се киснат във варов разтвор. В този конфитюр от кайсии има парченца от ароматния плод и е много подходящ за торти и сладкиши. Естествено, че с него може да намажете топли палачинки,  филийки, гофрети и да имате една чудесна закуска.

Необходими продукти: 2 кг. изчистени от костилките добре узрели кайсии, 1 кг. захар (купувайте винаги качествена захар, на която можете да се доверите), 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Още: сухи затоплени малки бурканчета.

ароматен конфитюр от кайсии

Приготвяне на конфитюр от кайсии:

Бланширайте почистените от костилките кайсии във вряща вода за не повече от 1 минута и веднага ги прехвърлете в ледено студена вода. Този метод се нарича шокиране. Рязкото затопляне и охлаждане на плодовете ще ви помогне лесно да обелите кайсиите. След охлаждането прехвърлете плодовете в гевгир да се отцедят. Кайсиите  задължително трябва да се обелят. Не се притеснявайте, тази операция не отнема много време.

Обелените кайсии сложете в тенджерата, в която ще варите вашия конфитюр. Засипете ги равномерно със захарта и ги приберете в хладилник. На следващия ден (в удобно за вас време сварете конфитюра).

Когато извадите тенджерата от хладилника да варите конфитюра ще забележите как захарта се е стопила и кайсиите са пуснали достатъчно сок. Сложете тенджерата на котлона и го включете на умерена температура  (моят котлон е с 6 степени, включвам на 3).

Конфитюрът трябва бавно да се затопля и да завира. Не бъркайте често и интензивно. Оберете добре пяната и я отстранете. Засякох времето от момента на завиране на плодовете до желаната от мен гъстота- то е около 50 минути. Вие може да искате да го оставите по-рядко, съответно ще намалите времето.

Пробвайте като сипете малко от конфитюра в суха чиния и направете бразда през средата. Така ще разберете дали е с желаната гъстота от вас. Щом конфитюра е готов, добавете… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  8 коментара to “Конфитюр от кайсии – домашна рецепта”

  1. Направих го!!! Супер е! Само че го затворих в бурканчета от детска храна и станаха повече 🙂 Благодаря за подробната рецепта!

  2. Зравейте , от това количество колко бурканчета излизат ?

    • От това количество излизат 3 бурканчета от 310 гр., 1 от 200 гр. и 1 от 350 гр. и около 100 гр. за дегустация 🙂

  3. Здравейте, според вас дали ще се сгъсти с 500грама захар на 2кг плодове?

    • Здравейте, ще се сгъсти, но захарта играе ролята на консервант. Има вероятност да се вкисне с това количество захар.Ще се промени и цвета на конфитюра.

      • Благодаря много за отговора, ще го направя тогава точно по рецептата направо и с компота от кайсии по вашата рецепта 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)