апр. 062015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
градински чай

Градински чай, салвия

 Приложението на градински чай е изключително многообразно, като основно се използва в кулинарията като подправка, за приготвянето на лечебни чайове и запарки и като декоративен храст в градината.

Това уникално растение- градински чай е известно още от древността, като изключително полезно за здравето и някои народи са го наричали растение на дълголетието. Произхода му е от Средиземноморието, като особено популярно е и на Балканския полуостров.
Той е малък храст, който достига до височина около 50-60 см. и по време на цъфтежа е изключително красив. Спокойно може да се отглежда в градината, като трябва да знаете, че обича много слънце и суха почва.

Студоустойчиво е и няма проблем при отглеждането на открито. Листата са мъхести и вечнозелени. Може да си го засеете като си закупите семена от лицензиран производител, или да се раздели коренището. При вторият вариант растението по- бързо се прихваща и развива. Цъфти обикновено през юни, юли, като красивите и ароматни цветове привличат много пчели. Трябва да знаете, че видът “салвия дивинорум”(Salvia divinorum) има наркотично действие и трябва да се избягва употребата му.

Салвията или т. н. градински чай съдържа и голямо количество етерични масла, които се използват в козметиката и парфюмерията в съчетание с други аромати.

Има силно изразено антисептично и противовъзпалително действие. Например при възпаление на дихателните пътища може да се прави инхалация с отвара на градински чай.

В кулинарията градински чай може да се използва при… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

  4 коментара to “Градински чай – салвия”

  1. А за чай използва ли се?

  2. Искам да попитам ,кога се бере ,преди или след цъфтежа?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)