Препоръчани

Градински чай – салвия

градински чай
Градински чай, салвия

 Приложението на градински чай е изключително многообразно, като основно се използва в кулинарията като подправка, за приготвянето на лечебни чайове и запарки и като декоративен храст в градината.

Това уникално растение- градински чай е известно още от древността, като изключително полезно за здравето и някои народи са го наричали растение на дълголетието. Произхода му е от Средиземноморието, като особено популярно е и на Балканския полуостров.

Той е малък храст, който достига до височина около 50-60 см. и по време на цъфтежа е изключително красив. Спокойно може да се отглежда в градината, като трябва да знаете, че обича много слънце и суха почва.

Студоустойчиво е и няма проблем при отглеждането на открито. Листата са мъхести и вечнозелени. Може да си го засеете като си закупите семена от лицензиран производител, или да се раздели коренището.

При вторият вариант растението по- бързо се прихваща и развива. Цъфти обикновено през юни, юли, като красивите и ароматни цветове привличат много пчели. Трябва да знаете, че видът „салвия дивинорум“(Salvia divinorum) има наркотично действие и трябва да се избягва употребата му.

Салвията или т. н. градински чай съдържа и голямо количество етерични масла, които се използват в козметиката и парфюмерията в съчетание с други аромати.

Има силно изразено антисептично и противовъзпалително действие. Например при възпаление на дихателните пътища може да се прави инхалация с отвара на градински чай.

В кулинарията градински чай може да се използва при… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Макарони с кайма и салвия

Това е моята рецепта за макарони с кайма и салвия. Вкусните макарони с кайма и …

4 Коментари

  1. А за чай използва ли се?

  2. Искам да попитам ,кога се бере ,преди или след цъфтежа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *