Чушки за пълнене в буркани

Чушки за пълнене

В сезона на консервите всяка година правя такива чушки за пълнене.

Тези чушки за пълнене като се приготвят имат вкус като пресните. Рецептата знам от моята майка, която винаги е правила за зимата. Рецептата е много лесна и всеки ще се справи. Вариантите да съберете повече чушки в буркана са два. Ще опиша и двата начина, а вие ще прецените как ще ги направите.

Необходими продукти за приготвянето им: чушки, сол, вода.

Още: буркани и капачки.

Приготвяне на чушките за пълнене в буркани:

Има два варианта за приготвяне на такива чушки. При единия е да бланширате чушките, а при другия е да ги оставите за 2-3 дена да завехнат. Винаги предпочитам втория.

Чушките трябва да са с нормален размер като за пълнене и съответно да могат да се побират в бурканите. Почистват се от семенниците и се измиват добре.

В случай, че ги бланширате трябва да направите следното нещо: Сложете на котлона голяма тенджера с вода да заври. Сложете почистените и измити чушки във врящата вода за 2-3 минути, след което ги извадете и сложете в ледено студена вода.

Този метод се нарича шокиране. Прилагайки го ще прекратите готвенето на чушките.

При втория вариант, който ползвам, чушките почистени и измити оставям в тави на стайна температура или навън покрити с тензух за 2-3 дена. Пред тези дни чушките омекват и стават еластични като бланшираните.

Подготвените чушки се подреждат в бурканите плътно като при подреждане едната чушка е с върха надолу, а другата обратно. Във всеки буркан се слага по 1 равна чаена лъжичка сол и се налива вода до ръбчето. Бурканите се подреждат в съд, в който да бъдат стерилизирани.

Пригответе си по тази рецепта чудесни постни пълнени чушки: ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

В съда задължително на дъното слагам дебела хавлиена кърпа, подреждам бурканите и наливам вода да покрие бурканите 3-4 см. Щом водата заври, засечете 5 минути след което изключете котлона и оставете бурканите за 30 минути във врящата вода. Ето това е рецептата за чушки за пълнене в буркани.

5 Коментари

  1. Сотирова

    Не ми стана ясно до кое ръбче се налива вода-горното или долното.

  2. Хубава е рецептата когато пиперките завехнат и се стерилизират само за 5 минути.Наистина ще станат като пресните.Така правим гроздов сок, но водата се загрява само до 70 градуса и той става като пресния.
    Ще изпробвам рецептата.Чудесен начин да си направим пълнени зимни пиперки.
    С поздрав сърдечен !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *