Фиданки – как да ги засадим

фиданки
засадени фиданки

Как да си засадим фиданки!

Най- подходящото време за засаждане на фиданки в градината е есента след като опадат листата на дръвчетата и продължава докато падне сняг. Обикновено това е времето между третата десетдневка на октомври до първите дни на декември. Може също така засаждането да се извърши и рано напролет, но това не е добре за ранно цъфтящите видове и сортове. Когато новите фиданки се засеят през есента, те имат възможност да се прихванат и да се стабилизират през зимата и пролетта да започнат да се развиват нормално.

Всеки любител градинар може сам да си засади фиданки, но има някои основни правила, които трябва да се спазват, за да се радвате на добра реколта след време.

Първото правило е, че колкото по- млади са дръвчетата, толкова по- лесно ще се прихванат и няма да изсъхнат. Затова, когато купувате посадъчен материал е важно да знаете, че е най- добре дръвчето да бъде с височина около 1 метър, и да има добре развита коренова система. Кората трябва да бъде гладка и без наранявания, листата да са опадали, да има поне 3 скелетни клона. Ако кората не е свежа и е набръчкана, това означава, че тези фиданки са откопани преди много време и са загубили голяма част от влагата.

Също така трябва да се съобразите и с климатичните условия на района в който ще засаждате фиданките. Например в централна северна България много трудно могат да се отглеждат смокини, защото измръзват през зимата.  По издръжливи на застудяване са джанките, ябълки, дюли, череши, сини сливи и круши.

Постарайте се да засадите новите фиданки непосредствено след като ги купите.

Ако нямате тази възможност, поставете ги на сенчесто място и завийте корените с влажна кърпа или мокра хартия. Преди засаждане трябва да се опреснят корените, като се скъсяват с около 1/3 и засъхналите и пречупени корени се изрязват до здраво място. Слабите клони се премахват, а здравите се подрязват също с 1/3 от дължината. Следващото изискване за успешно засаждане на фиданки е да изкопаете подходяща яма, така че корените да могат свободно да се разположат като чадър в мястото на засаждането.

Обикновено ямата трябва да бъде с размер около 60/60/60 см. Поставете смесената с тор почва на дъното, внимателно разположете корените на растението под формата на чадър върху нея и с рохкава пръст  уплътнете корените без да ги наранявате и пречупвате. Преди засаждането е задължително да смесите плодородната почва от повърхностния слой с угнил оборски тор и да я поставите на дъното на ямата. Останалата почва използвайте да оформите като леген мястото около вашите фиданки.

Всички опитни градинари казват, че присадката трябва да гледа на юг. Важно е също така да знаете, че мястото на присаждане трябва да бъде открито и най- добре е да засипете дръвчето с почва до мястото, където е било в почвата в разсадника или балата с торф. Трябва да се засипят корените с пръст до … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *