Ликьор от вишни – вишновка

ликьор от вишни
Домашен ликьор от вишни

Изпробвана рецепта за приготвяне на домашен ликьор от вишни – вишновка.

В началото на лятото е време да си направите ликьор от вишни. За приготвянето на тази ароматна алкохолна напитка се изискват малко продукти и желание да го направите.

Необходими продукти за ликьора от вишни:

1 кг. вишни, 1 литър водка, 1 кг. захар, 2 пръчки канела, 3-4 карамфилчета, мускатово орехче (индийско орехче) и ако разполагате с истинска ванилия- 1 шушулка.

Приготвяне на ароматния ликьор от вишни:

Вземете подходящ стъклен съд. Може да е по-голям стъклен буркан или бутилки с широко гърло. Нашата вишновка отначало правя в буркани от по литър. Редите ред вишни, ред захар.

Слагате след втория ред пръчката канела и 1-2 карамфилчета и парченце от индийското орехче. Отново вишни и захар, карамфилче и парченце от ваниловата шушулка, ако имате.

Плодовете със захарта се редят до средата или малко повече. Заливат се с водка, затварят се плътно и се оставят между 15-20 дни на слънце. От време на време се разклащат. След този престой, течността се прецежда и се налива в стъклени бутилки.

Вашият ликьор е готов за консумация. Вишните, които остават може да съхраните в кутия в хладилника и да използвате при нужда за сладкиши и бонбони.

Обикновено ги ползвам за бонбони или декорация на сладкиши и торти, когато имам нужда. Внимателно изваждам костилката и тогава ползвам. Плодовете са много вкусни и затова не ги изхвърляйте, а ги оползотворете. Не ги давайте на децата си, ако са малки, тъй като съдържат алкохол и може неприятно да се изненадате.

ликьор от вишни
продукти
ликьор от вишни
приготвяне

3 Коментари

  1. Деница

    Миналата година правих по тая рецепта и стана уникална вишновка. Даже има още малко в едно шише 🙂

  2. Християна Антонова

    Благодаря за тази рецепта !
    Вишните обезкостени ли се слагат в буркана или не ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *