Алпинеум за цветя и билки

Направи си сам алпинеум за красиви цветя и билки!

алпинеум в градината
Интересен и практичен алпинеум

Много е хубаво за всяко домакинство да има под ръка винаги свежи подправки и билки в градината си на удобно място. Този алпинеум ще ви помогне да създадете своя мини градина за билки, цветя и подправки.

Показваме ви една много интересна идея как може да си изградите сами алпинеум в градината, където да си засадите много видове билки, различни подправки за кухнята или красиви цветя. Той се изгражда от единични тухли във вид на охлюв. Първо трябва да си изберете подходящо място, на което искате да изградите алпинеумът. Очертавате си контурите във формата на спирала и започвате да редите тухлите както е показано на снимката. Първо нареждате един ред единични тухли като използвате дължината на тухлите да бъде широчината на вашата спирала. След това започвате нареждането на втори ред тухли, които ги разполагате по дължина. Две тухли по ширина се равняват на една по дължина.

Това кръстосано полагане се прави, за да се придаде здравина на конструкцията на вашия алпинеум. Залепването на тухлите за този алпинеум става с помощта на хоросанов разтвор с добавянето на цимент или може да ги залепите с циментово лепило за външно залепване на плочки и камъни. Разликата между обикновеното /за вътрешно полагане/ и лепилото за външно полагане е, че второто е еластично и при драстична промяна на температурата не се разрушава.

За да се получи вашият алпинеум във вид на охлюв е необходимо всеки следващ ред да го започвате на определено разстояние по- навътре и така ще създадете височината в перспектива.

Когато завършите вашият алпинеум, трябва да го оставите няколко дена да изсъхне.

Може да го оставите в този вид или да облепите външната видима част с речни камъни или каменни плочи. За целта отново трябва да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

4 Коментари

 1. Благодаря за хубавите идеи.

 2. Здравейте,

  Благодаря за хубавия сайт и чудесвните идеи, които могат да се черпят. В линка може да видите нашият проект с камани който направихме.

  Поздрави

  Митко

  http://mitko1077.snimka.bg/other/project.815084.33039895

 3. Много различни и превъзходни идеи има в този сайт. Специално за алпинеума – точно с такива тухли не ми изглежда много добре. Може би по външния му вид може да се измисли по-добър вариант.

  • Благодаря Ви за хубавите думи! Точно тези стари тухли са най- добрият вариант за изграждане, защото издържат на лошите метеорологични условия. Новите красиви тухли в повечето случай ще се разпаднат след първата зима. Идеята тук е да се види конструкцията, а след това вече може да се направи облицовка от камъчета или каменни плочи и така ще се даде завършен вид на този алпинеум!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *