сеп. 172014
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
марудници

вкусни марудници

Вкусни марудници – яли ли сте такова нещо?

Аз лично не бях яла марудници, но винаги има първи път. Тази рецепта е от село Туроковци Пернишко. Вкусните марудници приличат на катми, но не точно, в смисъл, че са така дебелички и пухкави. Отнемат по-малко време за приготвяне, тъй като не втасват като катмите няколко часа. Когато ги направих за първи път направих половин доза, защото се страхувах дали ще ни харесат, няма ли да миришат на сода за хляб… а те се оказаха толкова вкусни, че още на другата сутрин направих цялата доза. Но да се върнем към необходимите продукти, с които да приготвите марудниците, а те са: около 350-400 гр. брашно, защото различните марки брашно сгъстяват по различен начин, кисело мляко 250 гр., 2 яйца, и краве масло около 100 гр. (аз сложих около 50 гр), сода за хляб половин чаена лъжичка, една чаена лъжичка сол, около 50 мл. олио и 250 мл. вода.

марудници

тесто за марудници

марудници

готови марудници

марудници

сервирани марудници

Ето как да приготвите марудниците: в по-дълбок съд се разбиват първо яйцата с тел. Прибавяте киселото мляко, содата за хляб, солта и водата. Прибавя се бавно чрез ръсене и непрекъснато разбъркване брашното, за да не се образуват гранули. Загрявате сач или тиган с незалепващо покритие (в моят случай тиган с керамично покритие) намазнявате много малко (слагах по 3-4 капки олио) и изсипвате с черпак или голяма лъжица в… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  8 коментара to “Марудници със сода и яйца”

  1. Благодаря за рецептата.Марудниците са много,много вкусни и вече са от любимите рецепти за закуска на семейството ми !:)

  2. Само не ми стана ясно 50мл олио в тестото ли се слага или се подмазва тигана.В описанието не е уточнено.

    • Това олио се използва за подмазване на тигана, в случай, че нямате сач. Капвате от него по няколко капки в тигана. Аз мажа със силиконова четка.

  3. Това са марудници. Катмите се приготвят с мая за хляб.

  4. Много точна си е рецептата,сместа става гъста,разнася се по тигана с лъжицата,вярно по-трудоемко е от палачинките,които само ги изливаш,но вкуса е невероятен

  5. Продуктите се добавят в реда, който е написан 🙂

  6. Содата трябва ли пьрво да се кипне в киселото мляко

  7. Това са родопски колаци или така наречените катми….

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)