мар. 272017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
левурда

Цъфнала левурда

Левурда, мечи лук и див чесън са все наименования на това красиво, вкусно и изключително полезно растение.

Дивият чесън или така наречената левурда е многогодишно луковично растение, което се среща в сенчестите широколистни гори в цялата страна, като цъфти през Април. Има красиви бели цветове и листата приличат много на момината сълза, затова трябва да се внимава да не се обърка, защото момината сълза е отровна!

Интересното е, че това изключително полезно растение с приятен вкус е все още непознато за много хора. Но със засилването на тенденцията да се консумира все повече природна храна, дивият чесън заедно с другите пролетни зелечуци като коприва, киселец и лапад все по-често присъства на трапезата ни. Вече дори се предлага и в големите хранителни вериги. Основно се използват листата, но луковиците и стеблото имат същите свойства.

Левурда  има ярко изразено противомикробно действие както обикновения чесън.

Действа разширяващо на кръвоносните съдове и забавя сърдечния ритъм. Съдържа голямо количество витамин С. Подобрява апетита, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и храносмилателни ензими. Препоръчително е да се консумира в сурово състояние под формата на различни салати, за да се намали ефекта от Пролетната умора.

Има изключително широко приложение при приготвянето на различни видове сурови и термично обработени ястия. Най-добре е да се консумира в прясно състояние, защото тогава се запазват всички полезни вещества. Може да се прибавя към всички зелени пролетни салати, като им придава свеж и ненатрапчив аромат на чесън. Приготвя се и като самостоятелна салата, която може да бъде овкусена с олио (зехтин), оцет.

Както при обикновената зелена салата може да се добавят нарязани краставици, репички и сварени яйца. Ако искате да имате по-различна салата Снежанка, може да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)