неделя , септември 19 2021
Препоръчани

Пържени филии – класика

пържени филии
пържени филии

Пържени филии – класика при закуските 🙂

Няма български дом, в който да не се правят пържени филии. Бърза и лесна закуска не само за почивният ден. Пържени филии могат да се хапват по всякакъв повод. Може дори да ги ползвате като канапе при някой ястия.

Има различни начини за тяхното приготвяне, с яйца и брашно, яйца и мляко, само с яйца… Всяка домакиня прави свои импровизации и разбира се твърди, че нейните са най-хубави.

Аз нямам претенции за нашите, че са най-вкусните пържени филии… важното за мен е любимите ми хора да ги харесват и когато ги сложа на масата, да виждам с удоволствие как изчезват една по една.

Пържени филии приготвям по няколко начина вкъщи, зависи колко е студен хляба, който ще панирам.

Ако хлябът е вчерашен, правя следното нещо: разбивам 2-3 яйца, които изсипвам в широк удобен съд, след което всяка филийка потапям от двете страни в яйцето и пържа в сгорещена мазнина на средна температура.

Филийките пържа и от двете страни докато станат с приятен златист цвят. Готовите филии подреждам върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.

В случай, че хлябът ми е по-студен, филийките потапям от двете страни първо в студено прясно мляко и после в разбитите яйца. Тук е мястото да отбележа, че не ги накисвам в мляко, а само потапям и обръщам. Не бива да поемат много мляко.

Пържа по същия начин както ако ги панирам само в яйца. Пържените филии когато са топени в прясно мляко стават по-меки и пухкави. Другият вариант, по който … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

4 Коментари

  1. Винаги може да се импровизира при изпълнението на дадена рецепта 🙂

  2. Milena Ivanova

    Аз съм привърженик на вариянта с яйца, мляко и малко брашно, за да станат по хрупкави. Действително хляба трябва да е по-стар от един ден. Също така слагам и 1-2 лъжички канела в сместа, с което се овкусяват чудесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *