юли 292017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
патладжан в доматен сос

Патладжан в доматен сос за зимата

По това време на годината приготвям патладжан в доматен сос за зимата.

Тази рецепта за патладжан в доматен сос ми е от една съседка. Бях много скептично настроена когато ми я сподели. Мислех си, че ще е мазна и тежка за консумация, но се оказа, че не е така. От тогава изминаха доста години и не пропускам лято, в което да не направя. Нямам условия да правя много буркани наведнъж и продуктите, които ще дам са за 4 буркана с вместимост от 500 мл. Вие може да увеличите дозата според продуктите си.


Необходими продукти: 2 кг. патладжани, 2.5 кг. домати, 2-3 глави чесън, сол, захар, олио.

Още: буркани (ползвам с капачки на винт, за мен са по-удобни), голяма тенджера за бурканите.

Приготвяне: патладжана се измива и се нарязва на шайби с дебелина 1.5 – 2 см. Посолява се добре и се оставя за 15-20 минути да престои, за да отдели горчивия си сок. Повечето от новите сортове не отделят такъв горчив сок, но за всеки случай го направете.

Приготвяне на соса за патладжан в доматен сос:

Докато патладжанът престоява, измийте доматите, разрежете ги и ги настържете на едро ренде. Може и да ги смелите с пасатор или блендер. Аз ги стържа и така отстранявам люспата. И в двата варианта става бързо, тъй като количеството не е голямо.

Изсипете доматения сос в дълбока тенджера, за да не ви пръска по време на варенето. Към соса добавете 1 равна супена лъжица захар и една и половина чаена лъжичка сол. Сложете тенджерата с доматения сос да се вари. Готов е когато остане 1/3 от него. Тогава се подправя със ситно нарязан чесън и се отмества настрани. По време на варенето периодично разбърквайте соса.

пържени патладжан в доматен сос

Правя соса докато пържа патладжаните и така си спестявам време. На единия котлон се вари сосът, а на другия пържа патладжана. След като времето за отделяне на горчивата течност е изтекло, измийте под течаща вода патладжана. Отцедете го и го подсушете с кърпа или с домакинска хартия. Подсушен няма да пръска когато го пържите.

Загрейте в по-широка тенджера около 2 см. олио и сложете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)