Пестил от ябълки

пестил от ябълки
пестил от ябълки

След като направих пестил от сини сливи, дойде  ред да направя и пестил от ябълки.

Начина на приготвяне на това лакомство е малко по- различен от този на сините сливи. Когато почерпих моя приятелка с пестил от сливи, тя веднага ми сподели рецепта за ябълков, който нейната майка правела преди години.

Необходими продукти за пестил от ябълки (количеството на продуктите, които ще ви дам съм намалила и пригодила за домашни условия):

Килограм и половина изчистени от семенниците ябълки, 3 супени лъжици пшеничено нишесте. Ако ябълките са сладки, не се добавя захар, но ако са по-кисели добавете 3 супени лъжици. Нашите ябълки са много добре узрели и изключително сладки, затова не съм добавяла захар.

Приготвяне: ябълките се измиват и нарязват на едри парчета. Не се белят, отстраняват се само семенниците и евентуално ако има петна по тях.  Готовото изчистено количество трябва да е както вече по-горе писах килограм и половина.

Слагате ги в подходяща по големина тенджера и наливате 200 мл. вода. Поставяте тенджерата на котлона и оставяте водата, която е налята при плодовете да заври.

Затваряте тенджерата с капак и намалете температурата. Оставете да къкри докато ябълката омекне хубаво. Отворете капака и увеличете температурата. Оставете течността да се изпари, като от време на време поглеждайте и разбърквайте плодовете.

Когато ябълките заприличат на гъсто пюре, отстранете от котлона и пасирайте до гладкост. Пасираната плодова каша, може да минете през цедка, за да стане вашия пестил от ябълки по-фин.

Аз не съм го минавала през цедка, защото исках частиците от кората да останат в него (ябълките ми са домашни и не са третирани с препарати). В купа сложете 3 супени лъжици пшеничено нишесте и добавете от пюрето 5-6, може и повече лъжици, като бъркате непрекъснато.

Трябва да се образува гладка каша. При изброяването на продуктите, споменах, че може да добавите захар, в случай че не са достатъчно сладки вашите ябълки или обичате по-сладичко. Сега е момента да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

2 Коментари

  1. А дали може да се изсуши на слънце,както се сушат плодове?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.