Куркубиня – пържената баклава

куркубиня
Изкушаваща куркубиня

Една лесна и бърза за приготвяне баклава- куркубиня направих днес.

Лесна и бърза е, защото няма орехи, пържи се и веднага се сиропира.

Необходими продукти за баклава куркубиня:

500 гр. фини кори за баница, 300 гр. захар, 450 мл. вода, 2 прахчета ванилия, олио и по желание- лимонова кора  и пръчка канела.

Приготвяне: в подходяща тенджерка изсипете захарта и водата. Сложете ги на котлона и направете сироп. В случай, че искате сиропа ви да има канелен вкус или лимонов аромат, сложете още в началото пръчката канела или  лимоновата кора.

Ако обаче искате само ванилов аромат, прахчетата ванилия сложете след свалянето на сиропа от котлона. Тук е момента да ви кажа, че щом сиропа заври и захарта напълно се е стопила, отмествате от котлона и оставяте да се охлажда. След приготвянето на сиропа идва ред да се захванете с навиването на куркубинята.

Вземате 1 кора и в тесния край намазвате с четка около 2 см. с вода. Леко напръсквате с олио кората и поставяте отгоре втора кора, като се стараете да я положите точно върху първата.

Там където сте намазали първата кора с вода, мажете по същия начин и втората кора с вода. Леко напръсквате с малко олио и прегъвате ненамокрените краища на двете кори към средата. Завивате на стегнато руло към намокрената ивица.

Там където корите са намокрени ще се залепят. В случай, че има не прилепнала част от кората минете с намокрената четка отгоре да се залепи добре.

Навийте по този начин всички кори за куркубиня.

Само да отбележа, че корите трябва да са пресни и влажни, в противен случай няма да успеете да направите стегнати и хубави рулца и съответно вида на вашата куркубиня няма да е добър.

Идва ред да нарежете рулцата на парченца. Ето тук ще споделя моята хитринка, която прилагам в последно време: вместо да режа парченцата с нож, ги режа с ножица. При рязането с … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Един коментар

  1. Бонито

    Не бях правила досега такава баклава и стана много вкусна 🙂 Препоръчвам на всички !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *