Постни сарми с лозов лист

постни сарми
Вкусни постни сарми

Рецепта за приготвяне на постни сарми с лозов лист!

Какво е Бъдни вечер без постни сарми? Традицията повелява да има на трапезата задължително постни сарми с лозов лист. Истината е, че в нашият дом ги обожаваме и ги правя през цялата година.

Тези постни сарми стават невероятно вкусни и няма човек опитал ги в нашия дом, да не ми е поискал рецептата за тях. Лозови листа замразявам за зимата, подреждам по 20-30 листа в пликчета и са ми винаги под ръка.

Продуктите, които ще дам можете да намалите или увеличите според броя постни сарми, които ще направите. Другото нещо, което трябва да спомена в тази рецепта е, че лозовите листа ги сортирам и подреждам по големина още когато ги бера, за да стават сармите приблизително еднакви. Почти винаги листата ми са около 10 см. в дължина и сармите, които стават са малки като патрони, както казва съпругът ми.

Необходими продукти за 40 бр постни сарми (отново подчертавам, че големината на листата е също от значение, може да сложите повече или по-малко ориз):

Лозови листа, 1 чаена чаша с вместимост от 250 мл ориз-перлен или обикновен (никога не ползвам бланширан или дъгозърнест ориз за тези постни сърми), черен пипер, ½ връзка пресен копър или 1 чаена лъжичка сушени връхчета, 10-15 пресни листенца джоджен или ½ чаена лъжичка сушен, 50 мл. олио, сол на вкус, средно голяма глава лук и на върха на чаена лъжичка лимонена киселина.

Ето как да приготвите постните сарми:

Оризът се измива многократно в студена вода докато тя стане прозрачна. Лукът се нарязва възможно най-ситно и се запържва в олиото, докато стане прозрачен.

Добавяте измития ориз и бъркате непрекъснато да започне и той да става прозрачен, тогава наливате 1 чаена чаша вода (чашата, с която сте мерили ориза), намалявате температурата на котлона и оставяте ориза да поеме водата, като от време на време разбърквате леко.

Щом оризът е поел течността и е набъбнал, отмествате от котлона и овкусявате, като посолявате на вкус, добавяте прясно фино счукан или смлян черен пипер половин чаена лъжичка и останалите подправки.

Разбърквате и оставяте сместа да се охлади, за да не ви пари при свиването на вкусните постни сарми.
Вземате 1 лозов лист и го поставяте в чиния или… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

4 Коментари

  1. ДИАНА МИХОВА

    Здравейте, правя такива сарми, но винаги ми остават по-сухи вътре. Каква е причината според вас?

  2. Пепита

    Следващият път сложете и 2-3 моркова (зависи от големината им).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *