Брюкселско зеле в бекон

брюкселско зеле
брюкселско зеле

Нищо завъртяно, просто брюкселско зеле в бекон.

За незнаещите- брюкселското зеле е един полезен зеленчук, който е богат на витамини, използва се в борбата с рака, лошото зрение, диабета, лошият холестерол… Богат на витамин С, витамин К, цинк, фосфор, калий, калций, манган, магнезий…

Има достатъчно информация навсякъде и ако се интересувате, има от къде да прочетете. Тези малки вкусни зелчета с бекон може да поднесете като хапки на парти, като топло предястие или като мезе за хубаво бяло вино. Може да ги комбинирате с картофи соте и да поднесете като лека вечеря или да направите ваша уникална комбинация.

Необходими продукти за брюкселско зеле в бекон:

Брюкселско зеле, сол, клечки за зъби и бекон.

Приготвяне: количеството брюкселско зеле сами определете, предвидете според броя малки зелчета, количеството ленти бекон. Бекон на ленти или прошуто може да купите фино нарязани или да помолите в магазина да ви го нарежат. Ширината и дължината на бекона е различна и затова ми е трудно да ви дам точно количество. Винаги взимам бекон или прошуто, които са възможно по-дълги като ленти, за да съм спокойна, че дължината ще ми стигне да завия подготвения продукт.

Брюкселското зеле се отрязва малко в основата, за да се отстрани завехналото кочанче и външните листенца се отстраняват. В основата се прави малък кръстосан разрез. В подходящ съд се налива достатъчно количество вода и се добавя сол ( на 1 л вода слагам 1 чаена лъжичка с връх сол). Водата трябва да заври и в нея се слагат почистените малки зелчета. Варят се 3 минути и веднага се охлаждат в ледена вода (в голяма купа слагате студена вода и кубчета лед). Ледената вода спира варенето и запазва хубавият зелен цвят.

Докато свареното брюкселско зеле се охлажда, вие подгответе бекона.

Преценете според ширината на бекона на колко ленти ще го разрежете (при мен се получиха три ленти). Отцедете много добре охладеното брюкселско зеле. Всяко зелче се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *