Глинени съдове – избор и употреба

глинени съдове
Глинени съдове за готвене

От доста време се каня да напиша тази публикация за приложението на глинени съдове в кухнята и ето, че дойде и този момент.

Глинени съдове са съпътствали човешкият живот от древни времена. Служили са за съхранение и готвене. Историята за тяхната поява и приложение във времето е много дълга, за това ще съкратя доста от нея, като ви напиша най-важните неща, които трябва да знаете, а те са как да изберете вашите глинени съдове когато ги купувате, как се каляват преди употреба и как да използвате вашите глинени съдове.

Качествените глинени съдове задължително се пекат два пъти. Веднъж на бисквит и втори път с глазура. Когато избирате вашите съдове на първо място ги огледайте отвън и отвътре за пукнатини или шлаки, които са във вид на малки бели камъчета. Вътрешността на глинените съдове трябва да е покрита много добре с глазура.

Тя предотвратява провикването на течности през съда. Дори външно глазурата да липсва това не е фатално. Повечето гърнета за боб са глазирани само отвътре. В случай, че глинените съдове, които купувате имат капаци, задължително оглеждайте добре и тях за пукнатини.

Добре изпечените глинени съдове имат тъмен цвят. Напоследък често ми се случва да попадам на саксии печени на ниска температура и лакирани с лак. Тази керамика не е за предпочитане, тъй като тя не е устойчива на атмосферните влияния и бързо се разрушава. Цветът на тези глинени съдове е доста светъл ( като тъмна охра).

Когато сте закупили глинени съдове за готвене е добре да ги закалите преди употреба. Това става по следният начин:

-Поставете изделието в тенджера и напълнете със студена вода и двете. Сложете на котлона и заварете. Съда е хубаво да ври около половин час, след което оставете да изстине във водата. По този начин предотвратявате появата на пукнатини или счупване на вашите глинени съдове. Характерното при готвенето в такива съдове е бавното приготвяне на храната. Храната става невероятно вкусна, месото става много по-крехко, тъй като освен че се изпича, то се и задушава.

Важно е да знаете, че когато готвите в глинени съдове, те се поставят в студена фурна и времето, което е необходимо ястието да започне да се готви е по дълго. Когато изваждате от фурната или пещта вашите глинени съдове, никога не ги поставяйте върху студена повърхност, защото при рязката смяна на температура ще се появят пукнатини и дори може да се счупят на парчета.

Нека това става върху суха дъска или керамична плоча. Ястието приготвено в такъв съд изстива много бавно, тъй като глината задържа топлината дълго време. Приготвяйте храната си в глинени съдове, те са много по-добри от съвременните метални. Храната става по-вкусна и по-здравословна. Вижте как може да си приготвите вкусен боб в гърне тук: Рецепта за боб в гърне

Към тази група съдове са и сачовете. Те биват от сурова глина и огнеупорни от шамот.

Ето какво трябва да направите когато си купите нов сач:

– Налейте в него 50 мл. олио и го разнесете равномерно, изчакайте да попие и обърнете сача. Направете същото и от външната страна. Повторете процедурата отново и така докато спре да поема мазнина. Оставете да изсъхне и го… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

13 Коментари

 1. Румяна

  Благодаря за статията.Купих си глинен гювеч и гърне за боб от Италия бяха ,,гледжосани“ само отвътре.Не съм правила никакви процедури ,направо започнах да приготвям храна.Дядо ми беше грънчар.Обожавам храна в глинени съдове и даа пия вода от стомна.Вкусът е неставним.

 2. Ваня Веселинова

  Могат ли глазирани глинени съдове да се пускат в миялна машина?

  • Не е препоръчително. Освен ако производителят не го е упоменал в ръководството за употреба.

 3. Румен Георгиев

  Не разбрах при закаляването на съда необходимо ли е той да е пълен с вода или тя трябва да бъде само в тенджерата и съда да се вари в нея .

 4. Информацията е точно на място. Вчера си купихме гювеч и скоро ще го пробваме.

 5. Купих си нов гювеч,налях студена вода до половината и след известно време/минути/ дъното беше осеяно с капки вода.Все едно таван на баня и капки по него при къпане.Не смея да го ползвам,защото си мисля,че ще тече във фурната. Дефектен ли е?

  • Явно има някакъв проблем. Не го ползвайте за печене. Може да си направите красив цветарник от него, за да не го изхвърляте. Следващият път като купувате, избирайте го да бъде възможно с по- тъмно кафяв цвят и при почукване трябва да издава пеещ звук.

 6. Vessy Poptodorova

  Blagodarq za zennata informaziq. Ste mi pozvolite li da dam savet na domakinite, koito imat puknat glinen sad? Postavete glineniq sad v goljama tendzhera, nalejte prqsno-palnozenno mljako, taka, che da pokrie glineniq sad. Slozhete go na kotlona I na ne mnogo silna temperatura ostavete da zavri mlqkoto. Neka povri pone 30min. Mahnete go ot kotlona I go ostavete da izstine. Izmijte sada I gotovo.!! Nqma da ima tech. Enzimi, koito se sadarzhat v mlqkoto, igraqt rolq na lepilo. Zhiveq dalech ot rodinata i bjah mnogo nestastna, kogato gjuvechat mi proteche. Porovih se po internet i v edna meksikanska straniza otkrih tozi savet. Reshih, che mojat sad zasluzhava da opitam- ne se razocharovah. Poveche ot godina go polzvam otnovo pone 2-3 pati na mesez. Qstiqta stavat prevazhodni!! Blagodarq, che mi razreshihte da spodelq s vas tazi „nahodka“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *