понеделник , януари 20 2020
Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Сироп от рози – вълшебен еликсир

Сироп от рози – вълшебен еликсир

сироп от рози
Ароматен сироп от рози

Невероятен сироп от рози – ухание без край…

Вчера бях на гости на една възрастна дама, в буквалният смисъл, дама която смело мога да я приобщя към хайлайфа.

От онези жени дето на времето са учили в колежи как да бъдат добри домакини, майки и съпруги… Попаднах в дом ухаещ на рози, ретро мебели и дантели.

Дамата е невероятна домакиня и кулинарка . Често си говорим с нея за ястия и кой как ги приготвя, но за първи път гостувах в домът и.

Тук спирам да говоря за нея и ще споделя една рецепта от нейният стар и пожълтял тефтер, която опитах и още вечерта запретнах ръкави да направя.

листенца за сироп от рози
цветове

Сироп от рози, нещо наистина невероятно ароматно и вкусно.

Ето какво ще ви е необходимо за приготвянето на сиропа от рози: тъмно червени силно ухаещи рози или тъмно розови също така ароматни ( не забравяйте, че розите трябва да са от чиста градина, да не са пръскани с пестициди или брани от улицата където е толкова прашно), захар, 1 пакетче лимонова киселина, обикновен аспирин и вода.

Толкова малко съставки за невероятен сироп. Ето как да изчислите лесно съотношението цвят от рози и вода: на всеки розов цвят водата е 100 мл.

сироп от рози
сироп от рози

Тоест 10 цвята рози 1 литър вода. Набраните цветове рози изплакнете със студена вода за да отстраните евентуалните насекоми и прах, след което окъсайте само листенцата и поставете в голяма купа (моите цветове бяха 15 броя и за това налях 1500 мл. вода) Поръсете ги равномерно с лимонената киселина и ги разбъркайте така, че водата да ги покрие добре.

Оставете ги да престоят една нощ и на сутринта отново разбъркайте и изстискайте листенцата от рози за да излезе от тях водата, която са поели. Водата, която е в купата е станала розова и ароматна.

Към нея ще добавяте захар докато извлекът се насити. В зависимост от количеството течност добавете 200 гр. захар и бъркайте до пълното и разтваряне. После добавете отново и така повтаряте докато разтворът се насити и спре да поема захар.

При мен се получи следното съотношение на 1500 мл. течност сложих 2.500 кг захар. След като сте приготвили сиропа от рози, стрийте на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Бисквитите с ябълки

Бисквити с ябълки от Sashka Dimitrova

Фантастични са тези бисквити с ябълки!Благодаря на  Sashka Dimitrova, че сподели тази толкова лесна рецепта …

6 коментара

  1. Аз не слагам аспирин и съотношението розова вода и захар е 1:1. Стои на хладно, повече от година!

  2. Аз също правя сироп от рози,но не слагам аспирин,а заварявам бутилките 5 минути,за капачката.

  3. Росица Колева

    Много интересно! И аз имах удоволствието да познавам една такава възрастна жена. А колко време може да изкара сиропът така без да е запечатан? Аз имам същите бутилки, но не знам тези капачки дали не са като за еднократна употреба и дали може да се свари сиропът и запечата с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *