Скумрия на фурна с домати

скумрия на фурна
Вкусната скумрия на фурна

Вижте тази рецепта с подробни указания за приготвяне на скумрия на фурна с домати.

Тази вкусна скумрия на фурна с домати и лук не правя често, но днес беше денят за риба и реших, че е време да приготвя. Напоследък купуваме и други риби и скумрията остана малко на заден план.

Когато правя такава скумрия във фурната с домати, избирам малки или средни скумрии, защото предпочитам в порцията да има цяла риба, но ако няма желаната от мен големина, нарязвам рибата на шайби. Изглежда по-добре при сервиране.

скумрия на фурна в тава

За да приготвите скумрия на фурна, са ви необходими следните продукти:

Скумрия, най-добре градински домати или от консерва около килограм, може и повече, 2-3 средно големи глави лук, 2-3 дафинови листа, черен пипер на зърна, олио, сол и 1 глава чесън.


В случай, че рибата е замразена, оставете за няколко часа на стайна температура да се отпусне. Изчистете я добре, ако не е чистена предварително и отстранете непременно черната ципа в корема на скумрията, тъй като тя предава горчив вкус след топлинна обработка.

Осолете рибата отвътре и отвън и оставете поне за 10 минути да се овкуси. През това време почистете лука и го нарежете на полумесци.

Намазнете леко тавата, в която ще приготвяте скумрията на фурна.

Разпределете лука и скилидки небелен чесън. Доматите, ако са пресни нарежете на кубчета, бих препоръчала да ги обелите предварително (не че са пречка, но люспата се отделя при топлинната обработка на доматите и не е особено приятна).

Посолете ги по ваш вкус. В случай, че доматите са консервирани просто ги сложете в тавичката и не … (ПРОДЪЛЖАВА  на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *