февр. 172015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
кефир

Кефир – тибетска гъба

Вижте уникалните свойства на млечната напитка- кефир.

Малко познатият кефир е ферментирала млечна напитка, която притежава уникални и полезни за здравето свойства. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис.

Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа.

За да си произведете сами кефир е необходимо да се сдобиете с кефирна гъба, чиито зърна приличат на част от карфиол.

Когато са здрави и жизнени зърната са с бял до леко жълтеникав цвят с леко прозрачна структура. С кефир може да се приготвят и много вкусни печива като питки, мекици, милинки, кексове и пирожки. След като се сдобиете с кефирна гъба, трябва да спазвате някои правила при производството на кефир в домашна обстановка.

Първото правило е, че не трябва да се докосва до метал. За целта може да използвате стъклени съдове и пластмасови капачки и ще ви трябва пластмасова цедка, за да промивате гъбата. Следващото изискване при производството на кефир е да не се използва горещо мляко, защото гъбата ще загине. Първо сварявате млякото (може да бъде краве, козе, овче, биволско и др.), оставяте го да се охлади до стайна температура и към него добавяте кефирната гъба. За стъклен буркан от 800 мл. ви са необходими около 2-3 гъби с големината на малък орех.

Напълвате буркана около 3/4 от обема и тогава добавяте гъбата. В процеса на ферментация гъбата увеличава обема си и е необходимо достатъчно място и малко въздух. Може да затворите плътно буркана или да го покриете само с марля или салфетка.

Ако е затворен плътно, тогава вашият кефир ще има леко газиран вкус, защото при ферментацията се отделя въглероден двуокис, който се разтваря в напитката.

Ако е отворен, няма да бъде газиран. Така престоява 24  часа, без да се огрява пряко от слънце на стайна температура. След това от ферментиралия кефир изваждате кефирната гъба, като прецеждате течността през пластмасова цедка и кефирните зърна остават в цедката. Изплаквате ги със студена вода и ги добавяте към ново сварено прясно мляко и т. н. Кефирната гъба за около 20 дена удвоява обема си.

Може да дадете излишната част на някой, който има желание да си приготвя домашен кефир. Прецеденият кефир го поставете в хладилника за 24 часа и тогава вече е готов за пиене. Препоръчва се да се пие по една чаша от около 250 мл. 20 дена и след това да се направи почивка за 10 дена. В началото е… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

  10 коментара to “Кефир – млечна напитка за здраве”

  1. Мога да подаря навсички желаещи.

  2. Мопя и аз имам нужда от гъбката ,жизненоважно ми е как да си я набавя

  3. Здравейте, от къде се снабдихте с такава гъба?

  4. […] Кефирени мекици за закуска. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)