Рошави бонбони с ядки и вафли

рошави бонбони
Изкушаващи рошави бонбони

Обичам за празниците да приготвям домашни лакомства, така се появиха и тези рошави бонбони.

Повода за вкусните рошави бонбони е рожденият ден на едно от децата, което е фен на черния шоколад.

Необходими продукти: 400 г готварски шоколад минимум 65%, 150 мл животинска сметана минимум 30 %, 50 г запечени лешници, 50 г запечени орехи (може да ги направите само с един вид ядки или да смените с бадеми), 3 лешникови вафли със захар.

Приготвяне на рошави бонбони:

Сметаната се загрява до точка на кипене (не бива да завира) и се отмества от котлона. Двеста грама от шоколада се натрошава на дребно и се добавя в горещата сметана. Бъркате енергично докато сместа стане гладка, еднородна и лъскава. Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник за 3 часа.

През това време може да си подготвите ядките- да ги запечете за кратко във фурната или на тиган. В случай, че запичате на тиган направете го на слаб котлон като често разбърквате. Вафлите се нарязват на кубчета с размер 1/1 см. След като се охладят, ядките се смесват и нарязват.

Режат се не много едро. След 3 часа ганашът се е стегнал достатъчно и към него добавете 2/3 от нарязаните ядки и нарязаните парченца вафли. Трябва да разбъркате добре тази смес. Малко е трудна за разбъркване, но не използвайте миксер или пасатор.

Най-добре става с по-голяма лъжица. От разбърканата смес оформяте топчета с големината на среден орех. Поставяйте ги върху голямо парче пекарска партия 40/40 см.

рошави бонбони в купичка

Останалият 200 гр. шоколад се разтопява на водна баня и се темперира до около 30 градуса, но не повече (ако нямате термометър, направете следното: потопете чаена лъжичка в разтопеният шоколад, задръжте за малко в шоколада и гребнете от него. Докоснете с устните си, шоколада трябва да е леко топъл, но не да пари. Това е нужната температура). Слагате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

3 Коментари

  1. Мариана Хараламова

    Само да споделя, че сложих готови фъстъковки, които начуках на ситно и запечени орехи- нарязани.Вкуса е страхотен!

  2. Мариана Хараламова

    Невероятни бонбони! Благодаря за споделената рецепта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *